2016

Nieuwtjes, Columnpjes & zo…

It’s me…

*****

 

Column
Oudejaarsavond 2016

Ieder wuift op zijn/ haar eigen wijze het oude jaar uit: veelal aan de borrel, bollen en hapjes met vrienden, familie, geliefde, knallend op straat. Met elkaar, maar… er zullen ook veel mensen, ouderen zijn die zomaar stilletjes zitten te zitten. Alleen. Dat is dan vaak (g)een bewuste, zoals bij mij. O, ik zou vast wel ergens terecht gekund hebben, maar ik koos voor ‘home alone’. Mijn-zijn is niet gecharmeerd van mensenmassa’s en verdraagt klaarblijkelijk herrie en geroezemoes van alle kanten niet meer. Prima. Het is hier sfeervol, warm en het biedt mij de gelegenheid het afgelopen jaar te doorlopen.

2016 In een notendop

Mijn leventje heeft door de winkel weer een patroon. Na vier drukke, intensieve winkeltjesdagen is rust zeer welkom om weer bij te tanken voor de volgende winkeltjes week. Niet dat ik drie dagen per week om mijn lauweren rust hoor, zeker niet. De winkel en VerfSalon moeten goed gevuld en schoon blijven. Dat vergt aandacht, tijd en energie. Achter de schermen is altijd wel wat te doen, zeker nu op maandag regelmatig Clayre & Eef-vracht geleverd wordt. Dat kost minimaal één dag werk, soms twee. Als de winkel dan weer dozenvrij en glad is volgt op woensdag vaak de Annie Sloan-vracht. Hoppa, weer aan de slag met dozen en verfblikken! Is geen klagen want het is allemaal tè leuk!

Roerig jaar

Maar ja, er is ook nog een huisje, met wasjes, lege koelkasten, date met tandarts, huisarts, kapper of zo en dan ook nog wel eens even ‘moi’ als dat wil lukken. Zo vliegen de weken om, is ook 2016 weer omgevlogen. Een roerig jaar met veel ups en downs.

Vanaf januari raasde de crew van Wise Monkey’s met cameraploegen als een storm door een tropenjaar door mijn leventje voor het RTL4-progamma Uitstel van Executie. Met name de eerste maanden was dat heftig, later spannend met niet-verkoopstress en aanhoudende dubbele lasten. Maar, de laatste opnamemiddag eind augustus was net niet echt, zó geweldig! Alsof de winkel, de straat, de Damsluis (afsluitingsopnamen), alsof alles op deze prachtige zomerdag nou eens méé zat. Alsof overal Engelen waren… Ik knijp mezelf nogal eens om te beseffen dat dit alles écht plaatsvond, want zeg nou zelf: dit was geen dingetje maar een heus ‘ding’, toch?

#éénvandezevenvandezeshonderd #uitstelvanexecutie #11oktober2016

Het roer om

De eerste dagen, weken na de uitzending kwam er veel op me af. Alléén maar positief gelukkig, tot zelfs een liefdesverklaring aan de toonbank van een deftige meneer uit Limburg toe, hihi. Enfin, nadat de storm wat geluwd was gebeurde wat ik al enigszins vreesde: een dreigend gat dat naar me loerde. Maar, wederom heeft mijn winkeltje me gered!

Door het roer om te gooien: door naast Annie Sloan-verf het populaire merk Clayre & Eef in huis te halen waren er altijd wel klantjes. Terugdenkend was ook dat laatste een maanden durend proces. Het grootste deel van de winkelvoorraad moest weg. Afgeprijsd, weggegeven of uiteindelijk opgehaald door de kringloop. De resterende, favoriete meubels moesten een andere functie krijgen: van verkoop naar inventaris voor de nieuwe Clayre & Eef-collectie.

Dat leest misschien even vlug weg voor je, maar de praktijk was een omvangrijke ‘operatie’. Met dank aan twee stoere, sterke mannen heeft alles uiteindelijk een nieuwe plaats of bestemming gekregen, óók de meubels uit de workshoplocatie aan de Damstraat. Dat was nóg een verandering in 2016 die véél geregel, gesjouw en herinrichten teweegbracht. Wonderbaarlijk hoe alles steeds precies op tijd op de pootjes terecht kwam…

Postume belofte

Dan was er ook nog mijn dagboekboek 2012… Dat zou op zes januari 2017 in de winkel liggen.
Zou.

Tot mijn diep emotionele schaamte is het mij in dit roerige jaar (wéér) niet gelukt deze postume belofte aan mijn zoon na te komen. Het was een zwàre beslissing om de uitgever te melden dat ik het proces kanselde. Pijnlijk! Het manuscript kwam terug van de uitgever met de kanttekening dat ik er met diverse taaltechnische correcties voor de zoveelste keer nóg een keer doorheen moest. Dat trok ik niet. Ik bleef halverwege steken en was één bonk stress.

De speciaal gecreëerde boekhoek helemaal gereed voor Alexanders boek, maar… werd ingericht met Clayre & Eef badkamer- en toiletaccessoires. Voor de goede orde: ik zei niet nooit. Wie weet gaat het me alsnog lukken, ooit. Het script ligt er, dat is misschien tenminste ooit waardevol voor mijn nageslacht.
#abruptgestopt

Naarste maanden

Al met al vrij grote veranderingen en gebeurtenissen in mijn (werkzame) leven dit jaar. In mijn privé-leven kwam dankzij Martijn (Krabbé) en zijn Crew, in alle opzichten lúcht doordat mijn vorige huis uiteindelijk verkocht is. Even diep slikken en poosje heel hard werken en dan zijn we qua enorme restschuld glad. Weten waar je aan toe bent is voor ieder mens belangrijk, want op los zand bouw je immers niets. Het zand onder mijn voetjes is nu wat stabieler, maar dan hebben we ook nog een nog het hart, hoofd en de ziel…

Weet je, dat komt nooit meer echt in evenwicht. De píjn om Alexander drukt elke dag, elke nacht. December is een extra nare maand. Niet alleen voor mij, want ik besef dat er veel mensen zijn die een verloren dierbare deze maand extra missen… Voor mij begint morgen het nieuwe jaar niet; dat begint pas in februari, elk jaar weer sinds 2012.

Zes januari nadert.

De datum waarop in 2012 het afgrijselijke drama gebeurde staat gegrift in alles. Dan volgen tien en elf januari; ruim dertienhonderd mensen, jongeren bracht m’n ventje op die dagen bijeen… Die data met alle herinneringen steken vaak de kop op, maar op de exacte data is herbeleven onontkoombaar.

Na elf januari is het nieuwe jaar nog niet begonnen, want goed twee weken later is op dertig januari Alexanders geboortedag. Ook zo’n datum waarop je steeds meer een stukje sterft… Na vijf jaren ben ik toch nog, beter gezegd: weer redelijk overeind. Jawel: dankzij m’n winkeltje, maar ook dankzij jullie allemaal… Zonder klantjes géén winkeltje!

Volgers en klantjes

Van de ca. 1850 La PéCule-likers op Facebook zijn er bijna 1750 die La PéCule en mij ook daadwerkelijk vólgen. Nee, ze komen lang niet allemaal in de winkel, dat zou helemaal niet passen, maar ze zíjn er soort wel met likes, berichtjes, foto’s, en reacties. Wist je dat ik regelmatig zomaar op straat, in de winkel, achter de toonbank zomaar even heel stevig gehugd word? Zomaar een bloemetje, iets lekkers of liefs krijg? Zomaar door en van lieverds, volgers, klantjes…
Daar wil ik jullie op de valreep van 2016 voor bedanken:

“Thanks to all of you!”

Vuurwerk

Het vuurwerk knalt aan alle kanten. Na een vuurwerkbom-actie op de winkelruit op oudejaarsmorgen zit de schrik (plus verontwaardiging en boosheid) er behoorlijk in, maar ik probeer te berusten. Ik kan de wereld niet in m’n up veranderen, misschien een beetje met z’n allen? Ik slaap straks, om een uurtje of half elf, met oordoppen 2017 in.

Liefs van mij.

*****

Woensdag 21 december 2016

Zomaar een dagverslagje…

Elke winkeltjesdag is hier bijzonder, dat is écht zo! Tenminste één keer per dagdeel gebeurt en wel iets liefs, leuks, gezelligs, hilarisch, knettergeks, moois, emotioneels of hartverwarmends. Deze dag lijkt dat echter niet het geval te worden, de hele ochtend nul klantjes in de winkel. Ojé, blijf ik dan zitten met een bomvolle (Kerst)winkel? Zucht. Anderzijds komt het niet zo verkeerd uit, want ik was erg vroeg wakker met een veel te vol hoofd. Kan ik makjes-an doen.

Tijd voor mijn ouders

Ah! Het is al tegen de middag als de winkelbel klinkt. Mijn ouders. Wat fijn om een poosje écht tijd voor hen te hebben. Onverwacht maar spontaan halen we veel grappen, grollen en streken van Alexander op. Wat zijn er ontelbare herinneringen aan hun kleinzoon, mijn zoon op te halen. Van lief, attent, rustig tot ADHD, hilarisch, (heel) ondeugend.

Ik vraag mij hardop af of hij nu een ‘baardje’ gehad zou hebben, hij zijn droomwens om een eigen huisje te bouwen gerealiseerd zou hebben, hoe vaak hij bij zijn kleine moedertje aan de winkelbel gehangen zou hebben of ‘s avonds zomaar even liefies naast me op de bank zou zitten… Of, of hij misschien met zijn Kimmie getrouwd zou zijn, misschien zelfs vader geweest zou zijn… Herinneringen, het zijn er veel, maar… er komen geen nieuwe bij… Net als foto’s…
“Au!”

Wat is het dan fijn en verlichtend om mijn hart eens te luchten bij mijn eigen mams. En, om mijn ouders voor de zoveelste keer op het hart te drukken hóe dankbaar ik hen voor het winkeltje ben…! Een hug en daar gaan ze weer, ‘de oudjes’… Ik hoop en bid elke avond dat zij nog een poos mogen blijven, zij wél…

Ontroerende drukte

Vanaf dat moment wordt het een ‘kind of crazy’, drúkke, bijzondere middag in de winkel. Allereerst een klantje dat ik lang niet gezien had. We hadden een fijn gesprek, nagepraat over UvE. Zij zag uitzending in het buitenland. Dat hoor ik vaker, wist niet dat dit kon. De techniek staat voor niets.
Als ze haar Annie Sloans afgerekend heeft legt ze nog een briefje van € 5,- op de toonbank. Ik kijk er verbaasd naar.
“Openstaande schuld. Ligt al ruim een jaar lang een briefje van in je stoofje.”
Mooi toch, zoveel eerlijkheid? Ik krijg een zó warme handdruk en hug van haar…

Vervolgens komt een vertrouwd geworden klantje haar bestelde nostalgische parfumflesjes ophalen. Die zijn zooo tè leuk, niet aan te slepen als Kadootje voor onder Kerstboom. Ze zet haar al gedane boodschap even op de toonbank:

“Oh, hyacinten ruiken zo lekker!”, zeg ik.

“Dat is mooi want dit bloemstukje is voor jóu”, antwoordt ze met een brede smile.
Hoe lief en attent is dat? Komt ze Kadootjes kopen, laat ze een Kadootje achter…

Uit België

Vaste klantjes uit België stappen met een hartverwarmende glimlach de winkel binnen. Een geweldig leuk en hartelijk echtpaar. Zij volgde recent een Workshop Découpage en gaat haar kleinkinderen in de Kerstvakantie nu zelf deze Workshop geven. Hoe leuk! Ze heeft daarvoor wat potjes Découpage en verschillende kleurtjes Annie Sloan-verf nodig. ‘En passant’ scoort ze nog een paar parfumflesjes en andere Kadootjes. Allerhartelijkst nemen we afscheid:

“Vast tot volgend jaar!”, zeggen ze lachend.
Zo bijzonder…

Gezellig vol

Ondertussen is het winkeltje gezellig vol. Onder andere twee oudere dames, de ene met haar dochter, de andere met een vriendin. Ze bekijken zo ongeveer elke centimeter van alles wat aangeboden wordt. De oudste dame joelt het haast uit als ze weer iets ontdekt dat ze mooi vindt. Haar enthousiasme over het zojuist door haar ontdekte winkeltje werkt aanstekelijk, we worden er allemaal vrolijk van. Terwijl de dames verder speuren naar nóg meer, pak ik het ene na het andere onder de KerstboomKadootje in. Ik doe er mijn best op, vind ik leuk (en logisch).

Er stapt en meneer de winkel binnen:
“Ah! U was hier gisteren ook, ik zag u maar was net te laat om de deur even open te doen en ik mag van wijlen mijn grootvader geen mannen achterna schreeuwen.”
Het was okay, hij kon er om lachen. Terwijl ik druk in de weer ben met inpakpapier en lintjes zie en hoor ik dat de oudste en super-enthousiaste oudere dame de meneer voor zich opeist en hem de La PéCule-winkelwaar aanprijst. Ze is dan al ruim een uur aan het leuke dingetjes speuren. Ze trekt hem aan de jas en wijst op van alles en nog wat, mét uitleg. Zie je het voor je? Zo tè leuk, hilarisch bijna en zó gezellig!

De dames verlaten twee aan twee de winkel met een vol La PéCule-tasje waarin van alles en nog wat om het thuis extra leuk en gezellig te maken.
“U heeft verf nodig?”, vraag ik met een glimlach aan de meneer.
Hij lacht: “Nee, ik heb een mooi beeld gezien in de etalage”.
Ik ben verheugd als hij het beeld én de prachtige stolp in laat pakken. Dat doe ik extra zorgvuldig want dit moois moet wel héél bij hem thuiskomen natuurlijk.

Gezellige bende

Gedurende de middag is het achter de toonbank een bende geworden: resten inpakpapier, stickertjes, prijskaartjes, dozen, doosjes etc. Ik baan mij er een wegje tussendoor om de meneer zo goed mogelijk van dienst te zijn. Ik denk dat hij wel tevreden was. En ik ook. Het is voor mij best een bedrijfsrisico om zulke grote items in te kopen, maar: gelukkig is er belangstelling voor!

Nog een jong klantje heeft ondertussen verschillende KerstKadootjes uitgezocht, dus gaan we vrolijk verder met inpakpapier en lintjes.
“Sorry dat je zo lang moest wachten voor je aan de beurt was meis.”
Ze glimlacht: “Geeft niks hoor, ik vind het altijd gezellig bij u.”
Dan smelt je toch?
Ik weet nu al dat haar moeder heel blij gaat zijn met deze pakjes! Weer een La PéCule-tasje en een blij klantje de winkel uit. Tsjoe, dat was even aanpoten. Ik gun mezelf even pauze. Kort uiteraard. Dan puin ruimen, alles weer glad en geordend voor als er nieuwe klantjes komen…

Sluitingstijd

Als ik na sluitingstijd de mail en social media check lees ik op de Facebookpagina van La PéCule een bericht van de meneer van het beeld met de grote stolp. Hij laat weten dat het heel thuis gekomen is. Gelukkig! Ik lees het verhaal achter zijn aankoop en ben ontroerd. Ontroerd door zijn verhaal en door het vertrouwen dat hij mij daarmee wederom geeft. Ik vraag me af hóeveel mensen er zijn met een verhaal over een dierbare die zij juist in deze donkere dagen voor Kerst éxtra missen…

Het klinkt uit mijn mond cq. leest via mijn vingers en juist tijdens deze dagen misschien vreemd, maar ik ben een dankbaar mens…
#zoblijmetmnwonderlijkewinkeltje

Naar boven

Nu nog even energie persen om wat eetbaars in elkaar te flanzen. Dat is beslist niet meer mijn sterkste punt sinds, sinds alles en alles. Een wokpan is in de loop de tijd mijn redding geworden: daar ‘kwak’ je wat wokolie en één en ander in en het is zo klaar. Deze avond is dat verse spinazie met tomaatjes en kaas. Ondertussen eet ik een paar plakken rosbief. Jawel: ik probeer tegenwoordig mijn best te doen, zo nu en dan.

Zo, nu de rest van de avond languit met de beentjes omhoog onder een kleedje, met een cappuccinootje en uh, tenminste twéé grote slagroombonbonbons! Ik ben compleet uitgeteld voor vandaag.

Fijne avond!
Pauline

*****

Paint everything
Wist je dat…

… je saai geworden Kerstballen, pieken en andere Kerstdecoratie óók met Annie Sloan-verf een nieuw en trendy leventje kunt geven? En nog léuk om te doen ook! Word je blij van…

*****

December

Maand met een traan en een glimlach aan de herinneringen…

Wat voor velen een feestelijke maand is, is voor degenen die een dierbaren verloren meestal niet. Juist deze maand waarin sfeervol samenzijn op bepaalde dagen centraal staat, is een leegte nadrukkelijk groot… Herinneringen borrelen tijdens deze maand nóg meer op dan andere maanden, vaak mooi of grappig, maar soms ook zó onwerkelijk en pijnlijk…

Juist voor al diegenen onderstaand gedicht.
Het komt uit de preek van de dominee van het kerkje van mijn mams en Tom, het heeft mij zeer ontroerd…

Een extra kaarsje van mij voor wie zich hierin herkent, ik weet immers hóe akelig pijnlijk de leegtepijn voelt…

Sterkte voor ieder die dat deze maand extra nodig heeft!

Pauline

*****

December nadert

Het is dit jaar voor mij qua inkoop voor de winkel behoorlijk nieuw. Jawel, de Annie Sloan-verf is ‘ingebakken’ in de VerfSalon. Voor steeds meer nieuwe klanten is het een sublieme vondst om zonder schuren en gronden nagenoeg alle materialen te kunnen verven, om van ouwe meuk trendy nieuwe spulletjes, meubels en interieur te creëren. De inkoop van Annie Sloan-verf, muurverf en aanverwante producten is al lang vaste prik.

Nee, ik doel op wat ik sinds afgelopen zomer in het Annie Sloan-interieur aanbied:
Clayre & Eef!

Het populaire merk is al behoorlijk ingeburgerd bij La PéCule, maar inkopen voor de decembermaand is even wennen, goed overwegen en durven investeren. Gedurende het jaar koop ik voornamelijk núttige, trendy items in voor ‘home & living’, maar voor de decembermaand ligt dat anders: dan mag er trendy sfeer in huis, dus ook in de winkel.

O gunst, die website van Clayre & Eef

Al dat moois is vaak bij uitpakken nóg mooier dan op de foto! De sprekende gezichtjes van Engelen, van Jozef, Maria en Kindje Jezus, het superzachte van knuffels, de uitstraling van houten en glazen kandelaars… Zucht, zó moeilijk kiezen!

Maar, het is me gelukt om een collectie in te kopen die vooral ook gewaardeerd wordt voor klanten, zo blijkt. Er zijn al allerschattigste en sfeervolle Kerst-items vanaf € 4,50, maar ook de grotere Kerstafbeeldingen, al dan niet in een trendy stolp, gaan met een blije eigenaar de winkel uit. Klant blij, ik blij én dankbaar, want La PéCule móet blijven!

*****

Kadotip?

Geef of vraag één van de La PéCule KadoKaarten!

Dit is de laatste nieuwe…

Hoe Annie Sloan en Clayre & Eef hand in hand gaan bij La PéCule

Ook deze KadoKaart is zowel voor Annie Sloan-verf en aanverwante producten als voor trendy, tè leuke en nuttige Clayre & Eef-items in te wisselen.

Je kunt ze Kado geven of vragen Kado voor de decembermaand, voor verjaardagen of gewoon zomaar, omdat je iemand lief vindt, dankbaar bent of een hart onder de riem wil steken…
Als je ze opspaart kun je heerlijk komen shoppen in de winkel annex VerfSalon en geloof me gerust: er is genoeg te kijken en te kiezen, ook voor kids!

Welke ukkepuk wil nou niet zo’n échte superzachte Clayre & Eef-knuffel? En dan te weten dat er meer knuffels naar volwassenen dan naar kinderen gaan… Staat ook tè leuk in een sfeervol brocante interieur!

*****

November

DecemberKollektie van Clayre & Eef bij La PéCule
Sint ~Winter ~ Kerst

Het Clayre & Eef-merk is al behoorlijk ingeburgerd in de winkel. Het wordt door klanten enthousiast verwelkomd, dus ik vermoed dat ik best goed bezig ben. Ondernemen is risico durven (zo niet: moeten) nemen en daar is investeren onlosmakelijk aan verbonden. Dus was ik tijdens de maand oktober (ook) druk met het samenstellen van schattige, sfeervolle en trendy items voor de decembermaand.

Als Sint en Piet inkopen komen doen wacht hen een zacht welkom van een legertje knuffelberen, beertjes, konijnen, babyplaidjes met knuffel, maar ook winter en Kerst-inspiratie: veel Engelen…

 Van hanger voor de Kerstboom, tot groter en nóg groter. Geloof me ze zijn prachtig, ook de Charles Dickenson-achtige tafereeltjes, sfeerlichten, kandelaars en meer.

Charles Dickenson Kerstkoortje

Weet je wat?

Kom gewoon shoppen!
Ook Home & Living voor keuken, badkamer, (slaap)kamer.

Warm welkom,

Pauline

De vracht net uitgepakt, nu alles nog prijzen en een mooi plaatsje geven en een sfeervolle decemberetalage maken. 

*****

‘The days before and after…’

Nu de uitzending van Uitstel van Executie sinds 11 oktober 2016 een feit is voel ik sterk de behoefte om een column te schrijven over wat er gedurende het opnamejaar zoal gebeurde tijdens de dagen voor en na een opnamedag. Memorabele momenten die je níet op TV zag, maar… helaas ontbreekt de tijd me hiervoor.

Op mijn You Tube-kanaal staat wel een fotofilmpje: La PéCule – Pauline van Dijk.

Zwaar, bij tijdig heftig en zeer emotioneel, maar ook mooi, leuk, gezellig, soms hilarisch én onvergetelijk…

 Wel dit

Waar ik voor vreesde is gebeurd: een gat.
Logisch na een zo turbulent jaar waarin emoties en adrenaline een loop met mij(n zijn) namen, mij op de been hielden. Nee, niet tijdens de eerste dagen en weken na de uitzending: die waren werkelijk overweldigend. Wat ontzettend veel en super lieve, allerhartelijkste en meelevende reacties. Wow, dat was fíjn!

Maar daarna, toen alles zijn normale dagelijkse gangetje weer aan nam. Tjoe… Maar goed, dat komen we ook wel weer te boven. Ik heb immers al meer moeten overwinnen, zover dat überhaupt mogelijk is.

*****

Nieuwe verfkleuren van Annie Sloan!

Annie zit nooit stil en komt van tijd tot tijd met nieuwe kleuren en producten

Nieuwe kleuren: Amsterdam Green en Honfleur

In alle na-consternatie van de Tv-uitzending mag aandacht voor Annie’s nieuwe kleuren níet ontbreken. Zowel naar donkergroen als bruin is vrij regelmatig vraag; deze klantjes worden nu op hun wenken bediend met Amsterdam Green en Honfleur.

De eerste dozen waren amper binnen of de Honfleur werd al gekocht voor een keuken-metamorfose en de combinatie van beide kleuren werd gekozen om deuren in een oude woning een ‘old look’ te geven.

En ik?
Ik vind ze écht prachtig! Een klein soort feestje om ermee aan de slag te gaan, Jawel: ook de StoofjesPyramide in de winkel is gecompleteerd met de laatste drie nieuwe kleuren: Giverny ~ Amsterdam Green en Honfleur

“Well done Annie!”

Dit is ze: Annie Sloan
*****

*****

Wijziging datum uitzending Uitstel van Executie

Lieve volgers, vrienden, belangstellenden,

Zojuist verneem ik van de producent dat RTL4 de aflevering ‘Hardinxveld-Giessendam’ verplaatste heeft:
van dinsdag 4 oktober naar dinsdag 11 oktober a.s.
Zender en tijdstip blijven gelijk: 20.30 uur op RTL4

Ik weet dat velen van jullie de datum in de agenda hebben staan, éven wijzigen dus. Sorry, overmacht.

Voor mij betekent dit nóg een week langer de zenuwen. Ik ben ervan overtuigd dat de crew een mooie aflevering van monteert van alle opnamedagen en ben best wat gewend maar dit is toch wel een vrij groot ‘dingetje’. Sowieso, maar ik voel me momenteel extra niet opgewassen tegen eventuele ‘hardheid van de buitenwereld’…

Pauline

*****

2016, 16 september
It’s done

De nieuwe Workshopruimte is een feit

Na een week keíhard werken, met veel verf- en sjouwhulp van twee sterke kanjers, is deel I van de Workshop-verhuizing voltooid. Deel II volgt aankomende week: om de vorige Workshopruimte leeg op te leveren moet er nog heel wat gedaan en gesjouwd worden. Daarvoor is wederom een kleine metamorfose van de winkel nodig. Ik kan in ieder geval geen afstand doen van dit schattige poppedotje, dus daar moet ik sowieso ruimte voor bedenken in de winkel…

 Dit óude poppedotje deed dienst als Buffetkast, maar zal nu een prominente plaats krijgen in de winkel en servies van Clayre & Eef presenteren.

Enfin, de nieuwe Workshopruimte dus.

Ik verheug me erop om in het heerlijke anno 1777-pandje kennis en ervaringen met Annie Sloan-verf aan jullie door te geven. In kleinere groepen van drie personen, maar ‘elk nadeel heb z’n voordeel’. Meer aandacht per Workshopper, de nieuwe ruimte is klein, maar groot genoeg ook heel gezellig, niet meer heen en weer slepen met blikken verf thermoskannen en vuile vaat.

Toilet

Dit was en blijft een euveltje: in de vorige ruimte was geen toilet, ook bij de nieuwe Workshopruimte is geen winkel-/ ateliertoilet, sorry. In het pandje is alleen een toilet in de kleine privé-badkamer, die vol staat en hangt met privé-spulletjes.

Ik hoop daarom op begrip dat hier slechts in hoogst uitzonderlijke situaties gebruik van gemaakt kan worden. Als je toiletteert voor je van huis gaat is dit vast geen probleem. Bovendien zet ik jullie behoorlijk aan het werk, helemaal geen tijd om te toiletteren, hihi…

Tot Workshop?

Onder de hoofdlink ‘Workshop’ en de sublinks daaronder vind je veel info over de verschillende Workshops.

Oooooh, wat en bénde, gedoe en gesjouw eer het weer netjes en sfeervol was

De grote werkkast verfde ik destijds met Annie Sloan in de kleur Chateau Grey met Old White details. Het werkblad is deze week over geverfd in French Linen en vervolgens verhuisd naar de Peulenstraat om daar wederom dienst te doen als werkkast in het Atelier annex de nieuwe Workshopruimte.

*****

De zomer is voorbij

De zomerstop voor de La PéCule Workshops dito

Nieuws over de Workshopruimte
De verhuizing

De Workshop gevorderden D op maandag 26 september a.s. heeft de primeur in de nieuwe locatie! 

De Workshoplocatie aan de Damstraat gaat verhuizen naar de Peulenstraat, naar het Atelier achter de winkel. Dit is een noodzakelijke kostenbesparing die geadviseerd is door Suzan, budgetcoach van RTL4 Uitstel van Executie. Daarnaast verheug ik me erop om jullie onder mijn eigen dak de kneepjes van het Annie Sloanen te leren én verlost te zijn van het ‘s avonds laat moe en versleten met het karretje thermoskannen, vuile vaat en afval over straat te leuren…

Dus Workshoppers, jullie zijn van hàrte welkom in het La PéCule-Atelier voor de diverse Workshops! Zodra deze ‘volksverhuizing’ een feit is volgt een foto van de nieuwe Workshopruimte.

Aanmelden Workshops

De ‘volksverhuizing’ brengt met zich mee dat de groepen kleiner worden: drie Workshoppers per avond, bij wijze van uitzondering hooguit vier.

WorkshopKalender

De opzet is ook gewijzigd: er staan nog twee concrete plus XMAS Workshop-data op de WorkshopKalender (deze vind je onder hoofdlink ‘Workshops’ onder sublink ‘Tarieven & Reserveren’). Vanaf deze data zullen reserveringen veelal op volgorde van aanmelding gaan. Je krijgt dan bericht over de datum van de Workshop waarvoor je je hebt aangemeld.

Dit voorkomt wederzijdse teleurstellingen als een datum niet vol is.

Meer WorkshopInfo dus onder de hierboven genoemde links.

*****

Uitstel van Executie

De laatste opnames in Hardinxveld-Giessendam en afsluiting van de laatste aflevering van dit seizoen Uitstel van Executie.De nodige drukte en hilariteit in de winkelstraat op woensdag 31 augustus 2016.

Een onvergetelijke middag, alsof overal Engelen waren…

Ik ga ze missen, vooral de crew àchter de camera’s. Alles bij elkaar hebben we toch bijna een jaar met elkaar gewerkt. Nu óp naar de uitzending: op dinsdagavond 4 oktober 2016 om 20.30 uur bij RTL4. Zucht, ik ben best wat gewend, maar vind dit toch wel nogal ‘een díng’. Er komen immers ook veel emoties bij kijken…

*****

Yes, Clayre & Eef ‘in the house!’

Eerder dan gepland, ik kon niet wachten, is de eerste overvolle palet met Clayre & Eef geleverd.Dat dit op de warmste dag van het jaar, bij zesendertig graden, gebeurde mocht de pret niet drukken.

Uuuh, dít had ik onderschat. Ik wist níet waar te beginnen en waar met het vele verpakkingsmateriaal te blijven.

“Aanpakken Van Dijk!”

De palet moest vóór de avond leeg zijn, dus ging ik dapper aan de slag doos voor doos naar binnen te dragen, uit te pakken, elk afzonderlijk item uit de verpakking halen en een plaatsje in de winkel geven. Gelukkig zat het inrichtingsplan strak in mijn koppie, dat maakte het iets minder soort chaotisch…

Het kwam allemaal goed die avond van 25 augustus. Vervolgens duurde het twee vólledagen voor elke item geprijsd en wel in het Annie Sloan-interieur van de winkel prijkte. Voorin de winkel is de Clayre & Eef-happening; achterin de winkel blijft natuurlijk de Annie Sloan-VerfSalon!

Wat kun je zoal verwachten van Clayre & Eef?

Mijn doel is om voornamelijk items in te kopen die niet alleen tè leuk ogen, maar ook nuttig zijn.

Badkamer en toilet

Zo is er een badkamerhoek met tal van gastendoekjes, zeepdispensers, toiletrolhouders, handdoekringen, tissueboxen, toiletborstels, zeepbakjes en meer…

De badkamer annex toilethoek

Keukenhoek

Hier vind je veel keukentextiel: keukendoeken, schorten, ovenhandschoenen, pannenlappen, onderzetters, bordenrekken, dienbladen, placemats, tafellopers, stoelkussens, veel in bij elkaar passende series…

Servies

Bij de keuken hoort servies en ook dat dàt is ‘in the house’: mokken, bordjes, kommetje

en dit gaat de komende tijd verder uitgebreid worden…

Verder

Gezellige ‘tafellampen’. De meeste kunnen qua voet en kapje zelf samengesteld worden. One of my favourites: gave brocante toilettasje voor in je handtas, hoef je niet meer te graaien naar je lipstick of sleutels!

Dan zijn er ook nog deurstoppers, paraplu’s, een collectie stoere, industriële, brocante tekstborden, doosjes, boxen, geurzakjes, notitieboekjes, pennendoosjes & meer… Geloof me gerust: echt allemaal superleuk!

Kadootje?

Dan ben je bij La PéCule aan het goede adres, keuze genoeg én vanaf hele kleine prijsjes! Bovendien wordt met de komst van Clayre & Eef het inpakken behoorlijk ‘verleukt’, daar maken we een écht Kadootje van…

Laat je verassen en oordeel zelf, van harte welkom!

*****

Uitstel van Executie

Zoals beloofd de verwachte uitzenddatum van aflevering Hardinxveld-Giessendam:

dinsdagavond 4 oktober 2016 op RTL4

#nerveus

Opnamen van de sloopdag met 15 vrienden van mij én van Alexander… 

*****

Mega Sale

De maand augustus 2016 staat in het teken van verandering… Verandering in de winkel!
Daarvoor is ruimte nodig, dus mogen véél handmade Kadootjes en originele Hebbedingetjes mee voor weinig.

Handmade exclusief

Tijdens afgelopen drie jaar heeft de praktijk geleerd dat handwerk en exclusiviteit niet altijd op waarde geschat worden, dat daar een wat hoger prijskaartje aanhangt dan aan artikelen die in massa geproduceerd worden. Dat geeft niet want juist daardoor komt er nu een geheel nieuwe invulling in de winkel. Het wordt een merk dat ik al jarenlang hoog in het vaandel heb staan. Een merk met een zeer uitgebreide collectie, waarvan een groot deel perfect aansluit bij het karakter van La PéCule. Welk merk?

Clayre & Eef!

Wat zoal?

Mijn Clayre & Eef-motto’s zijn betaalbaar, decoratief en nuttig

Te denken aan onder meer:
gastendoekjes, keukendoeken, schorten, pannenlappen, tafellopers, tafelkleden, kussentjes, kussenhoesjes, opbergrekjes, mandjes, toilettasjes, badkameraccessoires, mokjes, kop & schotels, schaaltjes, fotolijstjes, klokken, paraplu’s…

Als er belangstelling voor blijkt te zijn ook de befaamde Clayre & Eef patchwork-plaids en spreien.
Naar verwachting hebben de eerste Clayre & Eef-items vanaf begin september 2016 een plaatsje in het Annie Sloan-interieur bij La PéCule. Kom je shoppen?

*****

Minder leuk, helemaal niet leuk

Ik heb het opgegeven…

Wat?

Het uitgeven van mijn dagboekBoek 2012.
Ik schaam me diep omdat ik het postuum aan mijn zoon beloofd heb, maar nadat het manuscript voor correctie terug kwam van de uitgever luidde het advies om voor de zoveelste keer vanaf pagina één opnieuw te herschrijven en dat lukte niet, het was ‘killing’.

“Sorry jongen…”

Het hoofddoel van het boek was dat Alexander niet vergeten zou worden. Hij zou het boek waarschijnlijk ‘gaaf’ gevonden hebben, maar vast niet willen dat het schrijven ervan zijn moedertje zou slopen…

Eén troost, een pleistertje op deze wond: doordat Alexander waarschijnlijk als een rode draad door de uitzending van Uitstel van Executie loopt, wordt hij vast voorlopig niet vergeten…

Moedertjesdag 2011… 
*****

Hij is klaar: de StoofjesPyramide!

Mede dankzij het feit dat klantjes gehoor gaven aan mijn ‘stoofjesoproep’ op de Facebookpagina van La PéCule heb ik er bijna veertig bij elkaar gekregen. Elk stoofje is zorgvuldig gereinigd en waar nodig gerepareerd en geëgaliseerd. Vervolgens kregen ze stuk voor stuk een kleur van Annie Sloans Kleurenwiel en zijn ze afgewerkt met Clear Wax.

Al snel bleek in de praktijk dat de mijn bouwwerk: StoofjesPyramide een welkome verrijking is in de winkel; het helpt klantjes bij het maken van hun kleurkeuze. Wat dan weer wel zo is dat Annie Sloan recent bekend maakte dat er drie nieuwe kleuren verf aankomen. Dat is natuurlijk tè leuk, maar… betekent dat de pyramide niet meer helemaal klopt…

Dè unieke StoofjesPyramide 
*****

Per 1 juli 2016
Pin

Hèhè, eíndelijk een pinnetje!
Contant betalen mag nog steeds, maar PINNEN kan nu dus ook.

Attention

Niet meer terug vanaf € 100,- biljetten

Draadloos pinnetje ligt klaar maar ooooh, die gebruiksaanwijzing. Grr! 

*****

De BoekHoek
Klaar…

Vanaf vrijdag 6 januari 2017 ‘Alexanders BoekHoek’… … 

*****

Nieuw!

Nog pril, maar het ís er:

You Tube-Kanaal La PéCule Pauline van Dijk

Tot heden vind je er diverse turtorials/ filmpjes rondom de jaarlijkse Braderie in het dorp, maar het is de bedoeling dat er meer volgen. Daarvoor ben ik afhankelijk van ‘mijn camera-meneer’: Hein.

Welcome @ You Tube!

Pauline.

*****

Nieuw La PéCule-Project

Zo plaatste ik de oproep ook op de Facebookpagina van La PéCule

Veertig

Ik heb richting de veertig stuks nodig, dus ik hoop dat je mee helpt?

Bij afgeven in de winkel € 5,- per stoofje.

Benieuwd wat ik nou weer met zoveel oude stoofjes moet?
Tja…
Volg La PéCule hier en op Facebook, dan volgt het antwoord zodra vorderingen zichtbaar zijn.
Ik verklap dit: het wordt, jawel: tè leuk!

Pauline

*****

BoekHoek

Al voor de Braderie zat een project in mijn koppie; direct na de Braderie gestart met de realisatie.

BoekHoek?

Degenen die mij kennen en/ of  La PéCule volgen weten dat ik al 4,5 jaar bezig ben om mijn dagboek 2012 te redigeren.
Ik heb mijn zoon postuum beloofd dat zijn moedertje alles zal doen opdat hij niet vergeten wordt…

Omdat ik het persé na 5 heavy jaren àf wilde hebben heb ik de afgelopen maanden ca. 70 uur per week gedraaid. Na sluitingstijd van de winkel werkte ik avonden, dagen, weekenden lang onafgebroken aan het manuscript.

Geloof me: “A hell of a job… …”.

Uitgever

Maar, halverwege juni kon het manuscript eíndelijk naar de uitgever. Ik koos hen heel bewust, een empathisch jong stel gaat de komende maanden met en voor mij aan het werk om het dagboekBoek eind 2016 in de Winkel te hebben.
Je voelt het vast al.
Mijn zoon Alexander krijgt postuum een BoekHoek in het winkeltje van zijn moeder. Het winkeltje dat haar redding was en is, maar dat hij nooit meemaakte. Hij zou het zonder twijfel prachtig, gaaf en ‘cool’ vinden…
Ik ben de boekhoek met veel emotie, maar ook met soort opwinding gestalte aan het geven. Het voelt mooi dat ik nog iets voor Alexander kan doen… Rond de jaarwisseling wordt alles ingericht en afgedekt. Alles alles volgens plan mag verlopen komt het op 6 januari 2017 uit, mijn dagboekBoek anno het dramajaar 2012.

De aanvankelijke toonbank, een oude gerestylde commode

De oude toonbank is weer ‘van stal gehaald’. Om één of ander reden kon ik deze met de komst van de nieuwe, grotere toonbank nooit weg doen. Op deze foto verkeert hij nog in de eerste gerestylde staat, maar hij gaat een nieuwe Annie Sloan-look krijgen.
Tegen de achterwand komt een stoere boekenkast. De planning is dat hier de komende vijf maanden nog met La PéCule-items gevuld is, maar vanaf januari 2017 bestemd voor boeken, boeken en nog meer boeken. Eén boek…

Zodra de BoekHoek helemaal vorm en kleur heeft is een updatefoto, zodra je in de Winkel komt kun je de setting nu al niet missen.
*****

Yes!

Door alle drukte met van alles en nog wat was ik even de teller van de La PéCule likers/ volgers op Facebook vergeten.

Nu zie ik dat we de VIJFTIENHONDERD gepasseerd zijn!
Hiermee helpen jullie La PéCule en mij steeds beter op de kaart zetten.
Dankjulliewel!

Pauline

*****

Het is zover:
de jaarlijkse Braderie

De jaarlijkse Braderie in het centrum van Hardinxveld-Giessendam is hier pal voor de winkel. Dit jaar heb ik bedacht dat er verfdemonstraties gaan plaatsvinden, uiteraard met Annie Sloan-verf. Tè leuk, ik heb er zin-an!

Demonstratie ochtend

Dit ga ik niet in mijn up doen maar met assistente Anneliek. We starten met twee oude, bruine nachtkastjes. Omdat het hout spiegelglad is ruwen we ze eerst wat op met Annie Sloan Sanding Pads. Dat is nodig voor de hechting en hoeft alleen bij glàd materiaal; alle overige materialen zónder schuren & gronden!Vervolgens maken we ze schoon met verdunde St.  Marc en dan kan het leuke werk gelijk beginnen: Annie Sloanen!

Verftechniek

We verven de kastjes in één keer. Twee keer is gemiddeld voor een dekkend resultaat, maar één keer bleek nu voldoende. Anneliek verft met Graphite en Pure White en Old White en Scandinavian Pink, met een special verftechniek. Voor het middenvlak van de nachtkastjes wisselen we van verf en kwast, waardoor de twee kastje één geheel gaan vormen. Na de droogtijd van ca. een half uur brengen tussen de middag nog wat verftechnieken.

Demonstratie middag

Tijdens de middagdemonstratie worden de nachtkastjes zorgvuldig met een zachte, pluisvrije doek in de Clear Wax gewreven. Dit is de afwerklaag die standaard óver de verf heen aangebracht moet worden ter bescherming en behoud van de verf. Bovendien wordt de kleur door de Wax intensiever, mooier. Als de Wax goed uitgehard is kan met een vochtige doek afgenomen worden en is het item beschermd tegen stootjes en krasjes.

Als ‘finishing touch’ brengen Anneliek en ik tegelijkertijd Annie Sloan Stencil (Sjabloon) ‘Roses’ op de deurtjes. Alle (verf)technieken van de demonstraties leer je tijdens de diverse Workshops die La PéCule aanbiedt.

Info vind je onder de gelijknamige link en sublinks.

Leuk of leuk geworden? 

Terwijl het Roses-Sjabloon droogt, gaan onder andere de XXL-LampenKappen van huidleer eraan. Schoonmaken en hoppa! met de kwast erover. Ook deze kappen dekten in één keer, tè leuk voor de belangstellenden.

Omdat  Annie Sloan- verf supersnel droogt kunnen de ‘Roses’ een poosje later voorzichtig in de Clear Wax. Normaliter is het raadzaam om de verf minimaal een dag uit te laten harden, maar ja, dit was voor publiek hè.

Et voila: het resultaat! De rechterkap was gelijk verkocht; de linker wordt aangeboden in de Winkel.

Terugblik

We kijken terug op een supergezellig, geslaagde Braderiedag. Er zijn vandaag weer mooie herinneringen ‘geboren’. Mooie herinneringen creëer je doorgaans niet alleen. De herinneringen aan deze dag werden mogelijk door veel lieve hulp.

Dankjulliewel

dochter Angelique, voor het waarnemen van de Winkel annex VerfSalon
dochter Wendy, voor ‘stand by’ vanaf de kraam aan de overkant
én omdat je Jeevan (mijn kleinzoon) meenam
nicht Anneliek, voor je fantastische inzet bij de demonstraties
mams en Tom, voor de perfect verzorgde lunch
maatje Hein, voor verzorging van beeld en geluid,
belangstellende en klantjes!

Weet je,
het was een ware familiehappening vandaag, ze waren er allemaal vandaag, mijn dierbaren,
behalve één… …
Een pijnlijk gemis.

*****

Aankondiging

De jaarlijkse Braderie in de winkelstraat van Hardinxveld-Giessendam (centrum) vindt dit jaar plaats op

zaterdag 18 juni 2016 van 10.00-  tot 17.00 uur

La PéCule vind je aan Peulenstraat-Noord, aan de kant van de NH-Kerk.

Braderie 2015

De Kraam

De kraam wordt dit jaar anders dan voorgaande jaren.

Wat dan?

We gaan verfdemonstraties geven met Annie Sloan Chalk Paint!

Kom je kijken?

1e SloanShowtje om 11.00 uur
2e SloanShowtje om 14.00 uur
*Bij regen, wat we in principe níet besteld hebben, schuiven de tijden op…

Tip

volg La PéCule ook op Facebook
*****

Annie Sloanen is voor alle leeftijden

Vaak adviseer ik klantjes in de winkel annex VerfSalon om (klein)kinderen mee te laten verven, of zelfs hun eígen projectje te geven. Annie Sloan-verf is op waterbasis, dus ‘so what’? Makkelijk schoon te maken met gewoon water.

Creatief bezig zijn is niet alleen tè leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van een kind.

Voor een kleuter stel ik dan een klein kinderstoeltje of krukje voor. Dat je het ‘s avonds als ze slapen voor ze afwerkt cq. in de Clear Wax zet ter bescherming en duurzaamheid van de verf zullen ze nauwelijks merken.

Als ze wat ouder zijn is bijvoorbeeld een (klein) tafeltje of nachtkastje leuk. Voor nog wat ouder, tienerleeftijd, is een burootje, al dan niet met stoel, vaak in trek én nuttig voor huiswerk. Van kleuter tot tiener zullen ze trots zijn op hun resultaat: “Heb ik zélf geverfd!” Je (klein)kind zal zijn/ haar eigen project koesteren en zeer waarschijnlijk ‘meezeulen’ als het t.z.t. op eigen benen staat, op zichzelf gaat wonen. Immers: “Zélf gemaakt!”

Kleinzoon

Bij mijn kleinzoon, Jeevan, destijds bijna drie, deed ik als volgt…
Ik scoorde een vrij groot, óerlelijk schilderij bij de Kringloop. Kosten: € 1,75, een lachertje. De eerstvolgende keer dat Jeevan bij omyja kwam logeren hebben we er een vloeractiviteit van gemaakt: creatief bezig zijn, saampjes. Zó leuk en fijn…
Hij mocht de verfkleurtjes aanwijzen, omyja sopte de kwast in de pot en hij verfde. Hij verfde net zolang met allerlei kleurtjes tot omyja’s opdracht voltooid was: “Al het (oerlelijke) geel en groen moet weg.” Hij vond het prachtig en omyja ook!
Met potlood omlijnde ik zijn kleine handje, dat trok ik later met een penseel verf over. Zijn naam en het jaartal erbij en een kunstwerk van onschatbare waarde was geboren! Ik heb de ‘finishing touch’ gedaan en de rand strak geverfd. Het prijkt in de VerfSalon en is mij weer waard dan een Brood, Van Gogh or what ever. Het is níet te koop!

De oudere dames

Een dame op leeftijd komt in de winkel. Met haar dochter, maar de dame doet het/ haar woord:

“Ik ga mijn donkere, eiken keuken licht en fris verven”, zegt ze vastberaden.

Met een oog op haar dochter vraag ik: “Samen?” De dochter doet een klein instemmend knikje.
De dame zegt: “Nee-ee ik!”

Mijn mond glimlacht, de dame ontroerd, raakt me.
“Mag ik zo onbeleefd zijn om naar uw leeftijd te vragen?”
De dame recht haar rug:

“Zesentachtig”, zegt ze.
Alsof het dan de meest logische zaak van de wereld is dat ze haar keuken fris en licht gaat verven!
Ik ben er stilletjes van…

Later op die dag is het weer raak: weer een dame op leeftijd, duidelijk. We, een ander klantje en ik, schatten nadien in dat ook haar leeftijd richting de 80(-plus) zal zijn. Ze komt met een stok de Winkel binnen, stap voor stap en toch soort kwiek:

“Ik heb zo’n pot verf nodig. Van ‘dat spul’ dat je er zó op kan smeren.”

De kleur weet ze al: “Greek Blue”.
“Een kwart litertje zeker?”, vraag ik, haar hoge leeftijd in acht nemend.

De dame kijkt me enigszins verbaasd aan: “Nee, een héle liter!”
En dat op een toon dat het snél moet, want dat ze nú wil gaan Annie Sloanen! Okay, een hele liter Greek Blue.
“Mag ik vragen wat u zoal gaat verven?”, vraag ik belangstellend.
Met een blik van dat ik dat nou niet snap: “Nou gewoon, de buitenboel in de tuin, tuinmeubels en zo.”
Met haar stok gaat ze stap voor stap, maar toch kordaat en kwiek, de winkel uit. Mét haar blik Greek Blue. Nog geen vijf minuten later ‘stokt’ ze weer de winkel binnen. Eén stok heft ze wat omhoog. O, gunst, wat nu?

“Heb ik iets verkeerd gedaan mevrouw?”

Hellup!
(Ook al verwacht je dat misschien niet, ben nogal snel van de leg en onzeker…)
“Ik heb mijn verf helemaal niet betaald! Je heb me zonder te betalen weg laten gaan.

Zó gaat het niet lukken met je winkel hè!”
Oef, ja, ik weet het: soms ben ik meer bezig met verfuitleg, het creatieve en de klantjes dan met Euro’s.
Maar, gelukkig zijn er best een boel eerlijke mensen, ook al zijn ze richting tachtig(-plus).

De moraal

Wat ik dus eigenlijk wil zeggen, oftewel, de ware moraal van dit verhaal…

Annie Sloan-verf is voor mannen en vrouwen, maar zéker ook voor àlle leeftijden! En, het is meer dan verf en verven: je word er blij van. Je creëert niet alleen mooie resultaten waarvan je veel voldoening hebt, maar ook emoties en herinneringen. En, herinneringen zijn waardevol…

Kleinzoon Jeevan, nog geen drie jaartjes en al heerlijk Annie Sloanen 

*****

Nieuwe Annie Sloan-producten!

Nieuw 1: Sanding Pads

Flexibele, uitwasbare schuurpads.
Verkrijgbaar in een set van drie: voor licht, medium en grof schuurresultaat.

€ 5,95

 Handig en duurzaam: Annie Sloan Sanding Pads

Nieuw 2: gekleurde soft Waxes

Tot nu toe biedt Annie Sloan twee Waxes in haar assortiment: de Clear- en de Dark Wax.
De Clear Wax (basis Wax) voor de afwerking van de verf; de Dark Wax (donkerbruin) om antiek-look te creëren.

Er komen twee níeuwe Waxes bij:
Annie Sloan Black Wax en Annie Sloan White Wax.

Black Wax

Met de Black Wax maak je van Annie Sloan Graphite díep-zwart
en creëer je verouderde accenten, een gave industriële look.

White Wax

De White Wax is prachtig op een donkere craquelé-verftechniek
en ideaal om een donkere kleur naar behoeven te verzachten, te vervagen.

Tip

De drie gekleurde Waxes: Dark, Black en White, kun je het best ‘opsluiten’ tussen 2 lagen Clear Wax in
120ml-blikje: € 6,95

500ml-blik: € 15,50

Black Wax 500ml en 120ml

White Wax 500ml en 120ml

Nóg meer effecten uitproberen & creëren, ‘t is weer tè leuk! 

Vanaf woensdag 11 mei 2016 op voorraad in de VerfSalon bij La PéCule.

*****

Koningsdag 2016

Ondanks de barslechte weersverwachting (b)lijken veel Nederlanders tijdens de 49e verjaardag van onze Koning hun vertier en plezier buiten de deur te zoeken, met name in de grote steden. De Tv-beelden zien er allemaal reuze gezellig uit. De voorspelde regen en zelfs hagel vielen gelukkig mee. Wat ik opvallend mooi vind is dat er (in ieder geval tot het moment dat ik dit schrijf) zo goed als geen incidenten noch aanhoudingen plaatsvonden. Hóuden zo!
Het centrum van Hardinxveld-Giessendam oogt en oort stilletjes en verlaten. Oersaai eigenlijk, voor zover ik kan zien. Ik ben niet voornemens om de deur uit te gaan en me in het feestgedruis te storten. Ik ga alleen de deur om de roodwitblauwe vlag met Oranje wimpel op te hangen. Voor de gelegenheid niet de La PéCule-vlag, ondanks dat de winkel annex VerfSalon vandaag gewoon open is.

Dat is een bewuste keuze. Ik ben geen feestbeest (meer). Sowieso niks voor mij mensenmassa’s en gehoenkeboenk, maar ondertussen is het wel nodig om bézig te zijn. Dus La PéCulen we er op deze kille Koningsdag relaxed op los.

Zou zomaar kunnen dat ik de winkel voor niets open doe en het ook hier de hele dag stilletjes en saai blijft, zo bedenk ik om 10.00 uur bij het buiten zetten van het Annie Sloan‬-bord en andere spulletjes. Echter, niets blijkt minder waar: gedurende de hele dag zijn er klantjes en vanmiddag zelfs een poosje het winkeltje vol. Tè leuk, fijn en extra gezellig op deze toch bijzondere dag.

Ondertussen kan ik bij vlagen glimpen opvangen van de Koninklijke family op Tv. Ik vind Màxima geweldig én de Prinsesjes. Tè schattig! De schaal Oranje-soesje wordt niet helemaal leeg gesnoept, alle klantjes (b)lijken aan de lijn te doen, bekommer ik me na sluitingstijd maar om de restjes.

Al met al ben ik content met de genomen beslissing om deze dag gewoon te werken. Dit werd onderstreept doordat meerdere klantjes me soort ‘lief’ vonden dat ze hier vandaag terecht konden. Nou lieve Annie Sloaners: met plezier gedaan.

At Your Service!‬
Pauline.

*****

2016, 18 april
Annie Sloan Stockistdag -NL

Landgoed Land van Belofte

Wat een gewéldige dag!
Zó leuk om alle Nederlandse collega-Stockisten ‘live’ te ontmoeten en dat op een sprookjesachtige, rustgevende locatie.

De foto toont hoe gezellig en ontspannen de sfeer was. Annie ‘herself’ staat iets links achter mij
(als je mij überhaupt ziet, hihi). 

Het was een lange dag vól indrukken, waarvan de grootste de ontmoeting met Annie Sloan herself!  Léuker kan echt niet. Als je al ruim drie jaar lang zo ongeveer dag en nacht alles wat los en vast zit verft met haar wonderlijk verf wordt het een wens om haar persoonlijk te ontmoeten. ‘It happened!’
“You’re such a nice, human, charming and very inspiring personality Annie.
Respect all-over for you and your wonderfull Chalk Paint!’

Vol programma

Het programma was informatief en leerzaam. Zo kregen we de nieuwste snufjes,productinfo én diverse Workshops door Annie zelf voorgeschoteld en kon ingeschreven op diverse andere Workshops.

Ondertussen en tijdens de pauze’s plenty tijd om in ontspannen sfeer kennis te maken met collega’s, ervaringen en tips uit te wisselen.

Gedurende de hele dag zijn we verwend met culinaire hoogstandjes.

‘An unforgetable day!’

It’s me and Annie Sloan (met een enigszins nerveus glimlachje bij ondergetekende…). 

*****

Uitstel van Executie

Vooruitblik: na een aantal spannende maanden: opgeleverd, alles splinternieuw! 

Overval

Het is inmiddels behoorlijk bekend dat mijn vorige woning deel uitmaakt van het zomerseizoen van Uitstel van Executie 2016. Voor degene die denken dat programma’s als deze in scène worden gezet: écht niet!
In plaats van dat de dames Rixt en Alice van RTL4 / Wise Monkey’s, het productiebedrijf van Martijn Krabbé, nóg een keer zouden komen om nog wat zaken door te spreken, werd ik op 19 januari jl. werkelijk overvallen door Martijn en zijn crew met maar liefst twee voltallige cameraploegen!

Een enerverende kennismaking die veel emoties teweegbracht 

Het begin van een spannend jaar

Sindsdien zijn er een aantal draaidagen geweest, is de woning gesloopt tot casco en vervolgens helemaal níeuw gemaakt!

Sinds de sloopdag was de woning voor mij verboden terrein, maar inmiddels is de woning in tiptop-staat opgeleverd door de aannemer en gaan Martijn en crew mij de woning laten zien. Ik ben natuurlijk héél benieuwd! Het zal emotioneel zijn, maar ik hoop het huis met al haar herinneringen dan echt lós te kunnen laten…

Daarna breekt (weer) een spannende periode aan: wordt de woning verkocht, zo ja: voor welke prijs en wat blijven daarna de financiële consequenties? Het zal t.z.t. allemaal te zien zijn in de uitzending medio september 2016. Ik heb aan veel klanten en meelevenden beloofd de datum hier en op de Facebookpagina van La PéCule bekend te maken. Als jeLiked en volgt blijf je ‘up to date’.

Heus niet leuk

Al met alles & alles zijn dit extra enerverende maanden. Natuurlijk het is tè leuk, maar vergis je niet: het is emotioneel zeer ingrijpend en feitelijk gezien is het heus níet leuk om überhaupt in aanmerking te komen voor dit programma! Voorop staat dankbaarheid dat mijn vorige huis en ik één van de zeven van de zeshonderd aanmeldingen dit seizoen zijn.
Dat ik na zoveel jaren financieel tobben nu gehólpen wordt door Martijn en zijn geweldige crew emotioneert mij zeer…
Wordt vervolgt…
Liefs van mij,
Pauline

Opnamen op de hoek van de Peulenstraat, met LaPéCule op de achtergrond, veroorzaakte hilariteit bij voorbijgangers 

Tot nu toe konden de draaidagen plaatsvinden op dagen dat La PéCule gesloten was, maar dit gaat dus op woensdag 13 april 2016 niet lukken. Ik hoop op begrip dat winkel annex VerfSalon twee uurtjes eerder sluit.

*****

Zomertijd

Elk half jaar denk ik weer dat ik het weet, maar nu onthoud ik het ook (denk ik): foefje is ‘voorjaar = klok vóóruit’. Dus prepareer ik alle klokken gisteravond voor het slapen gaan. Dat zijn er minstens een stuk of tien met de klokken in winkel, atelier, pantry, buiten & zo. Voor sommige moest ik mezelf in uitermate lichaamsonvriendelijke bochten wringen, trapje erbij en dat soort ongein. Maar, kan maar gebeurd zijn. Enfin, al met al een latertje eer ‘k in m’n brocante bedje lig.

Op het moment dat ik deze zondagmorgen de kerkklokken luiden loer ik enigszins venijnig met een half oog naar de wekkerradio. Huh? Nú al? Kerkdienst om 07.00 uur? Het moet niet gekker worden! Ik draai me nog maar poosje om. Echter, zover komt het niet helemaal…

Je raad het al zeker? Jawel hoor: ze heeft gisteravond alle klokken privé boven- en beneden, atelier-, winkel-, pantry-, plus buiten dus… een uur terúg in plaats van voorjaar vóóruit gezet! Heb ik weer!
Het is ren publiek geheim dat ik niet zo van cijfertjesgedoe ben, maar meer van lettertjes én creatief bezig zijn. Voor cijfertjes heb je feeling en een opgeruimd hoofd nodig: twee keer níet dus. Met lettertjes bezig zijn cq. schrijven ontlaad, dat ruimt het koppie juist wat op. Hetzelfde geld voor creatief bezig zijn. Sterker: daar wordt een mens doorgaans blij(er) van.

Ieder zijn/ haar ding

Laat mij maar schrijven en Annie Sloanen. Afrekenen aan de kassa gaat natuurlijk best, ik ben niet blond hoor! Rekenen is nooit mijn hobby geweest, maar tegenwoordig train ik mijn hoofdrekenen aan de kassa in de winkel. Hoe lang de lijst ook is, eerst hoofdrekenen en dan checken met de rekenmachine. Ik kan je melden dat ik merk dat mijn ‘cijferkunde’ in dit opzicht groeit, haha.

Al met al heb ik mezelf op deze zondagochtend inmiddels wederom in dezelfde uiterst onhandige bochten gewrongen en half in de lucht gehangen om alle klokken twee uur vóóruit te zetten. Er was een tijd dat ik núl op klokken keek. Een horloge draag ik sindsdien niet meer. Maar ja, als je een winkeltje hebt moet en wil je er voor je klantjes zíjn en als er een afspraak in je agenda staat word je geacht daar op tijd aanwezig te zijn. Mijn oudste dochter heeft ons straks uitgenodigd voor een Paasbrunch. Líef, want zo vaak zien we elkaar niet in dit allerjachtigste iedereen een drukdruk leven. Tijd (en voor mij ook de nodige energie) ontbreekt. Er liggen hier stapels cijfertjes (jawel…) cq. kwartaaladministratie en meer ‘thingd to do’ naar me te loeren, maar nú even niet!

Back to basic

Het is maar góed dat er hoogtijdagen zoals Pasen zijn. ‘Back to basic’: tíjd voor elkaar, geníeten van dierbaren, want wat en wie vandaag is, kan er morgen niet meer zijn…

De klok sjeest op deze Paaszondag wel onnatuurlijk snel richting de middag, dus Van Dijk:
“Opschieten en naar je ouders, dochters en kleinzoon!”

Maak er wat van, fijne dag,
Pauline.

*****

Doorgaan

We werken gewoon doo-oor, óndanks dat het een naast de winkel een spannende Uitstel van Executie-tijd is. Er zijn weer behoorlijk wat nieuwe exclusieve Tekst-Items in de Winkel, in meerdere kleuren en maten, maar élk exemplaar uniek!

KadoTip of HebbeDingetje?

*****

Oeverloos gezwam

Oftewel: uit de lucht gegrepen ‘geouwehoer’ dat kant noch wal raakt

De lente begint officieel op deze zondag, maar het is geen lente. Buiten niet en in mij niet. Ik word van streek en in tranen wakker. Als manna uit de lucht staat me kraakhelder één van de redenen voor ogen waardoor het de laatste tijd wat minder goed met me gaat. Even bizar als wonderlijk: alsof de drang om dit van me àf te schrijven, plus de inhoud tijdens de slaapuren in mijn hoofd gestopt zijn…
Nu kan ik dit in de besloten Facebookgroep doen, maar omdat ik niet weet wie daar wel dan niet oprecht leest heb ik deze inmiddels dusdanig afgeslankt dat hier de lading cq. reden niet gedekt wordt. Mijn privé Facebookpagina dan? Die filter ik regelmatig op ‘vrienden’ maar vrees, hoop eigenlijk, dat de reden daar niet vandaan komt. Dat zou ook tè erg zijn. Dus los ik hier de lading van afgelopen nacht, bewust.

Weet je, ik ben niet zo stoer, flink en vrolijk als het lijkt. Nog steeds is het een feit dat het winkeltje mijn redding is: afleiding en voornamelijke fíjne klantjes, líeve mensen. Oprechte mensen vooral, voor zover ik dat met het blote oog en oor kan waarnemen. Slechts een énkele keer gaan mijn haren overeind staan bij de manier waarop iemand hier door de winkel loopt. Gelukkig niet meer dan dat.

Hoe ik in het winkeltje functioneer is 100% oprecht en enthousiast, maar niemand ziet mij na sluitingstijd. Dan valt mijn leven stil, loert mijn schulp en ben ik alleen met veel, heel veel vragen, gedachten, herinneringen… Adviezen dat ik ‘eruit moet gaan om leuke dingen te ondernemen’ zijn goed bedoeld, maar daarvoor heb je levenslust en vooral energie nodig.
Dus onderneem ik niets buiten de deur, behalve het wekelijkse loopje met mijn stippelkarretje door de Peulenstraat om boodschappen te doen. Toegegeven, dat doet me meestal wel goed.

Wijze woorden

Iemand zei in 2012:

“Pauline, houdt het negatieve verre van je en als het je toch bereikt: kaats het terug”.

Wijze woorden uit het Boeddhisme. Dus ja ik weet het, maar dat is in de praktijk niet altijd uitvoerbaar. Ondanks dat ik nauwelijks buiten de La PéCule-deur kom, bereikt me soms toch negativiteit en het is verdraaid lastig om dit dan naast me neer te leggen. Dat gaat dan niet zomaar over iets, maar nu ik deel uitmaak van programma Uitstel van Executie denken sommigen nu al te weten hoe het programma eruit gaat zien of zou moeten zien.

Waar bepaalde personen dit lef in Hemelsnaam vandaan halen? Als je het weet mag je het zeggen, want ik begrijp-dat-niet! En wat mij ter ore kwam gaat ver hoor, héél ver… Zó ver dat men daarbij klaarblijkelijk meningen en uitspraken over, jawel: over mijn zoon betrekt… … Ik trek me dit zó aan dat ik me er tijdens de laatste draaidagen door liet beïnvloeden. Van de zótte, maar dat is klaar nu! Níemand gaat meer voor mij bepalen welke gevoelens ik uit, zonder of mét camera. Punt.
Steevast doe ik mijn best om bepaalde personen ‘buiten schot’ te houden en om puur bij mezelf, bij mijn leven en omstandigheden te blijven. Enerzijds desgevraagd door beide dochters, dat respecteer ik, en anderzijds omdat het geen zin heeft om onnodig olie op vuurtjes te doen. Dat zou ook gerespecteerd kunnen worden, maar vooralsnog alleen kritiek en commentaar, zowel rechtstreeks als kennelijk achter mijn rug om.

Passende schoenen en hoge bomen

Daarover schreef ik tijdje terug de column: ‘Wie de schoen past.’ Ik hoop zo dat deze schoen aangetrokken en dit gestópt is, dan wel dat het nu gaat stoppen… God zij dank zijn veel, heel veel mensen én de crew van het programma oprecht belangstellend, sympathiek, meedenkend, helpend en meelevend. Daar ben ik blij om en dankbaar voor…
Jaja ik weet wel, hoge bomen vangen veel wind, maar wees eerlijk: denk je nou heus dat het ‘kick’ is om überhaupt in aanmerking te komen voor dit programma? De redenen zijn zéker niet leuk, maar feit is dat er gegronde redenen zíjn. Dus probeer mij nou niet in of achter mijn gezicht te beïnvloeden over wat ik wel of niet moet voelen, uiten en doen! Sowieso niet, maar ook omdat mijn omstandigheden en hoe mijn leven eruit ziet deel uitmaken van het programma. Nogmaals, wie de schoen past trek hem aan.

Mocht je negativiteit voor of over mij in petto hebben:

blijf dan uit mijn buurt, verwijder jezelf als ‘vriend’ op Facebook en uit je persoonlijke bestand en ‘keep your mouth shut’!
Zonder extra negativiteit van buitenaf waren de afgelopen jaren, met daaroverheen de huidige periode, al zwaar genoeg. Verdriet had en heb ik ook meer dan soms draaglijk is is, dus kijk naar je eígen leven en bemoei je daarmee alsjeblieft? Verplaats je in mij(n omstandigheden) en wees eerlijk: wil je niet ruilen, toch?

Ik hoop dat ik door dit van me af te schrijven en ook te delen wat rust in lijf en koppie krijg. Ook dat ik de kracht en energie die ik de afgelopen jaren moeizaam stukje voor stukje opbouwde weer terug mag krijgen. En, dat het programma het beoogde resultaat mag opleveren, want dààr gaat het nu even om! Ik ben enorm dankbaar dat ik geholpen word, maar het hele proces gaat me emotioneel niet in de koude kleren zitten. Daarom een verzoek: als je me geen positiviteit kunt brengen, breng dan níets. Er kan niets meer bij, de bak is vol.

Zo, dit moest er écht uít.

Pleidooi

Een pleidooi voor ‘oeverloos gezwets’ in het algemeen

Besef je wel hoe je een ander kwetst en verdrietig maakt door uit de lucht gegrepen ‘geouwehoer’?

Dat je met achteloos gezwets (nog meer) ‘schade’ aan kunt richten, narigheid en verdriet nóg erger kunt maken?
Vraag je jezelf vooraf wel af of je überhaupt ‘het fijne’ weet over wie en wat je ‘zwetst’?
Misschien dat je dan bezint voor je begint…

Tot slot

Ik ben ervan overtuigd dat een mens op aarde is om lessen te leren en zolang deze lessen niet geleerd zijn blijft een mens plat op de plaat gaan.
Doe ermee wat je wijsheid je ingeeft.
Pauline.

*****

Workshop

Er is nog één plaats vrij voor de Starters Workshop – A op dinsdagavond 1 maart 2016

Mannen

Ik merk in de winkel annex VerfSalon dat ook mannen geïnteresseerd zijn in een Workshop, al dan niet gehinderd door enige schroom.Voor deze Workshop staat al een man-reservering, dus wie, welke vrouw (of vrouw) sluit aan?

De Worskshop(s) vinden plaats vanaf 6 reserveringen; bij minder belangstelling wordt een alternatieve datum voorgesteld.

Ik ben benieuwd…
Pauline

*****

1 februari 2013 ~ 1 februari 2016
Het La PéCule-Winkeltje is jarig!

De opening op 1 februari 2013

Drie jaar later op 1 februari 2016 

Vandaag (maandag), is de Winkel gesloten dus geen taartjes…

Zodra een winkeltjesverjaardag op een geopende dag plaatsvindt zijn deze er wél 😉
*****

Yes!

Superleuk om na een lange werkdag te Facebooken en te zien dat er weer hónderd La PéCulers bíj zijn! PR en bekendheid zijn nu eenmaal essentieel voor de levensvatbaarheid van het winkeltje en dus ben ik alle twaalfhonderd La PéCulers dankbaar!
Nu óp naar de dertienhonderd…
Helpen jullie mee?

Liefs,
Pauline

*****

Januari 2016
Emotionele maand

Dit is alles behalve een makkelijke week. Mede daarom, en om een schrijfspurt te maken met het redigeren van mijn 2012-dagboek, zou de winkel tijdens week 1 in 2016 gesloten zijn. Zóu, want dat hield ik slechts 2 winkeldagen vol. Daarna wapperde de La PéCule-vlag weer gewoon aan de Peulenstraat. En o, wat doet m’n winkeltje me góed! Ik ben overduidelijk niet alleen verslaafd aan Annie Sloan’s Chalk Paint™, maar ook aan de sfeer, aan alles in en rondom het winkeltje en bovenal aan jullie: m’n klantjes…

Ja natuurlijk omdat het in deze tijd knokken is om een winkel überhaupt ópen te kunnen houden, maar zeer zeker ook vanwege de sociale aspecten. Deze blijken hier telkens weer zo talrijk, bijzonder, warm en hartelijk dat het me tot tranen roert. Letterlijk, deze middag weer…

Quote(s)

Het is behoorlijk druk in de winkel, voornamelijk met bezoekers besmet zijn met het ‘Annie Sloan-virus’. Ik word niet meer nerveus als het druk is en klantjes moeten wachten, want ik heb ervaren dat niemand daarover moppert. Integendeel: klanten luisteren graag mee, praten met elkaar, laten elkaar hun verfresultaten zien op I-pods e.d. Gewoon super relaxed, leuk en gezellig!

Nu is het een publiek geheim dat ik doorgaans een piepklein beetje drúkdruk (enthousiast) ben, zo ook deze middag.

Ik kan me de aanleiding niet meer herinneren, maar als ik de woonplaats Vlaardingen op een V.I.P. KlantenKaartje invul kijk ik het desbetreffende echtpaar verbaasd aan:
“Van zóver? Dan kunnen jullie ook dichterbij huis terecht voor Annie Sloan-verf hoor.”

Ik kijk in twee keer twee vriendelijke ogen:
“Ja, van zover. We zagen je website en wilden persé naar déze winkel en terecht. Wat een ontzettende leuke, mooie, gezellige winkel en …….!”
Een ander echtpaar mengt zich in het gesprek:
“Ja zo is het bij ons ook en ……. Wat een fijne winkel!”.

Mijn drukdruk-zijn terstond over is. Ik word enorm verlegen van zoveel mooie woorden, juist nu tijdens deze extra moeilijke dagen… Ik draai me zelfs om, want er rollen zomaar tranen onder mijn brilletje uit. Ze zien het, de klantjes:

“Komt dat hierdoor?”, vraagt één van de mannen.
Hierbij wijst hij op een ingelijst artikel uit het AD: ‘Winkel met een lach en een traan’.
“Je hebt het zwaar voor de kiezen gehad hè?”, zegt hij meelevend.

Pfff, nou dat helpt niet tegen tranen hoor! Omdat ik ondertussen ook een andere klant verder aan het helpen ben horen mijn oren slechts zijdelings:
“Die quote kan er hier dus bij!”
Huh? Nu heb ik nogal wat quotes in de winkel, ‘levensspreuken’ en er is altijd creativiteit voor nog meer. Kennelijk hebben de aanwezige klanten met elkaar inspiratie voor een nieuwe quote bedacht:
“Durf complimenten te ontvangen.”

Ja, ze zijn het allemaal eens: dat kan hier zó op de ‘winkelbalk’! Nog uit het veld geslagen en geëmotioneerd geef ik één van de mannen spontaan een zwarte stift:

“Okay, doe maar…”.
Even kijkt hij me twijfelend aan maar vervolgens schrijft hij de nieuwe quote op, met grote zwarte letters óp de balk in winkel… Wat een hartverwarmende, prachtige ‘pleister’, dank jullie wel!

Maak eenn mooi weekend!
Van woensdag t/m zaterdag zijn we er weer, La PéCule en ik.
Pauline

*****

Tweeduizendzestien

Nieuw jaar, nieuwe kansen…

Dankbaar

Op Facebook lees ik heel wat jaarverslagjes. Vaak met de rode draad: ups & downs. Logisch, een mensenleven bestaat uit ups & downs. Is het dan heel vreemd als ik meld dat ik nagenoeg alleen úps mocht meemaken in 2015? Ja, met een immens donker verdriet in mijn moederhart, maar daarentegen zoveel lichtpuntjes, zóveel moois, liefs, hartverwarmends en positiefs…

Dat alles dank ik aan mijn ouders, dankzij hen het Winkeltje

en
aan Annie Sloan’s Chalk Paint™
en

ook aan jullie, want zonder klantjes geen levensvatbaar winkeltje…

Pauline