Annie Sloan Chalk Paint™
decoratieve paint by Annie Sloan 

Mijn moeite en geduld werden beloond: op 30 september 2014 kreeg ik een onwijs leuk bericht van Annie Sloan Europe:
“Gefeliciteerd Pauline, je bent door de selectie heen om ‘Annie Sloan-Stockist te worden!”
Wat was ik blij zeg!

Wonderverf

Annie Sloan Chalk Paint is een unieke verf in ruim dertig decoratieve, trendy en historische kleuren. Het is dè verf voor het restylen van meubels, maar ook voor het verven van muren, vloeren, trappen, keukens. Deze ‘wonderverf’ dekt in principe alle materialen, ook MDF, aardewerk, stof, metaal, beton, kunststof, tegels en … bedenk en dóe het maar!

Is het kalkverf?
Krijtverf?
Géén van beide!

Zowel producenten als consumenten vertalen de Chalk Paint ten ónrechte als kalk- of krijtverf, maar het is dus geen van beide. Annie gaf haar ‘gouden goedje’ de naam ‘Chalk Paint’ vanwege de zachte, poederachtige uitstraling van haar verf. Er zit wel wat krijt in, maar het zijn àndere bestanddelen die de Chalk Paint tot zo’n enorm succes maken!

Verrassend
Schuren is niet nodig!

Gronden evenmin, zij het dat hout kan ‘bloeden’ en dan wel een voorbehandeling nodig heeft. De verf is milieuvriendelijk vanwege een zeer laag gehalte oplosmiddelen. Omdat de verf nagenoeg reukloos is kun je heerlijk binnen verven zonder vervelende lucht. Het is een flexibel product: verander je morgen van kleurgedachten, kun je er hoppa! zo met een andere kleur overheen.

Kwart eeuw in 2015

Annie Sloan creëerde haar geweldige verf in 1990 en was in 2015 dus al 25 jaar op de markt! Haar verf en daaraan gerelateerde producten hoeven zichzelf niet meer te bewijzen, dat doet ze dus al ruim 25 jaar, wereldwijd! Annie reist de hele wereld over op zoek naar nieuwe inspiratie, daarom is haar kleurenwiel zo werelds en uniek!

De prijs

De prijs is uitermate vriendelijk: € 29,50 voor een 1000 ml-blik.
Met één pot kun je onverdund ca. 12,5 m2 ‘aan de kwast’.

De afwerking

Eén van de punten waarmee Annie Sloan-verf zich onderscheidt van concurrerende verfmerken: de producten voor de afwerking!

Standaard afwerking met Clear Wax
500ml-blik € 15,50
of met

Lacquer
1000ml-blik € 42,50

De matte watergedragen vernis is speciaal ontwikkeld voor vloeren en trappen, maar is ook uitermate geschikt voor deuren, dorpels, kozijnen en eventueel voor grote oppervlakken, zoals keukens. Lacquer verhoogt de kans op ‘bloeden’ en is daarom niet geschikt voor oude houten meubels, daarentegen wel voor gefineerd materiaal, plastic, metaal, e.d. Gladde materialen wel even opruwen voor de hechting van de verf.

Plantenspuit

De verf is op waterbasis dus eenvoudig met wat water te verdunnen. Dit doe je zodra je merkt dat je niet lekker roert in je blik, want dan verf je niet lekker én niet mooi! Ik adviseer mijn klantjes om tijdens het Annie Sloanen een simpele plantenspuit met water binnen handbereik te houden. Voorkomen is beter dan genezen… Gewoon regelmatig water ín je blik spuiten zodra de verf te dik is en bij een verffout helpt de plantenspuit corrigeren!

Uiteraard is deze plantenspuit ook geAnnieSloaned.

Wat vooraf ging

Soms kruisen mensen, in dit geval producten, je pad waartoe je je dusdanig aangetrokken voelt dat je er iets mee wil, ‘moet’. In een periode dat het nogal slecht met me ging scheurde ik argeloos een Annie Sloan-advertentie uit een blad. Deze belandde op het prikbord in het Atelier en gaapte me maandenlang telkens als ik er langs liep aan, maar de tijd (b)leek nog niet rijp.

Tot op een zonnige dag in het voorjaar van 2014. Mijn hand had de advertentie vast, ik zat ermee achter de PC en tikte op Google ‘Annie Sloan’ in. Mijn ogen verslonden tekst, beelden, resultaten, kleuren en tal van filmpjes via You Tube. Wow, magnifiek! Als sinds 2006 restyle ik oude meubels, maak ik van oud weer nieuw, wat ik dan vervolgens weer een ‘old look’ geef. Aanvankelijk begon ik te verven met verf op terpentinebasis, reinigde met Amoniac. Brrr, die geuren!

Niet opgegeven

Allergisch als ik ben sloeg de indringende lucht op mijn longen en kreeg ik een scala aan klachten. En dan nog die akelige lange droogtijd van ca. 24 uur: schoot niet op.

“Moet je verf op waterbasis gaan gebruiken”, adviseerde mijn oudste broer.

Die ‘move’ heeft even geduurd, maar ergens in 2011 volgde ik zijn advies op. Jeetje, dat was tobben! Watergdragen verf droogde veel sneller waardoor ik nogal eens de fout ik ging, met name bij grote oppervlakken. Nu ben ik niet benauwd om fouten te maken, integendeel: van fouten léér je immers! Ik heb het niet opgegeven maar bleef oefenen, keer na keer steeds weer. Ik had een atelier vól met te restylen items, dus oefen materiaal genoeg. Al doende kreeg ik het onder de knie. Wat een verademing om sneller te kunnen creëren, zónder bijsmaak en geur!

Een regiment verfblikken op waterbasis verhuisde in januari 2013 mee naar de Peulenstraat, naar mijn nieuwe anno 1777-onderkomen

 Atelier

In het Atelier, grenzend aan de Winkel, richtte ik overzichtelijk een hele verfkast in en werkte zoetjes aan, maand na maand door met waterbasisverf. Nog een jaartje, tot winter 2013~2014. Rond die tijd trok en fascineerde Annie Sloan-verf me zodanig dat ik er niet meer omheen kon. De voorwaarden om überhaupt voor Stockist-selectie in aanmerking te komen bleken er heel wat, maar het viel me direct op dat ik cq. La PéCule in feite al aan de meeste voorwaarden voldeed.

Sollicitatie

Mooi! Kon ik direct actie ondernemen en volgens de opgegeven richtlijnen een sollicitatie in elkaar zetten voor Annie Sloan-Europe. Dus aan de slag om een picobello La PéCule-CV te maken, met foto’s waarop het Atelier, de Winkel en wat ik daar zoal creëer en verkoop. Pas in september zouden Annie Sloan Europe en daarna Annie Sloan ‘herself’ de vele nieuwe aanvragen gaan bekijken en selecteren. Ongeduldig als mijn (Leeuwen)aard is kon ik niet wachten. Ik wilde met Annie Sloan-verf gaan werken, zó zeker weten!

Dus bestelde ik via internet wat blikken en nog eens en nog een keer of wat. Het ‘Annie Sloan verf-hek’ was van de dam: ik was niet te stoppen! Liters Annie Sloan kwastte ik erdoor. Wat een openbaring deze verf: prachtig, super-mat resultaat en vooral: niet meer dat akelige, zware schuurwerk, geen stof meer happen noch ruimen, geen grondverf meer nodig, alleen goed reinigen en dan gelijk gaa-aan met die verfkwast en ook nog supersnel droog!!! Ge-wel-dig toch?

In de acht maanden dat mijn sollicitatie ergens tussen hier en Oxford – United Kingdom zweefde ontwikkelde ik gevoel voor de Annie Sloan kleuren, het mengen daarvan leerde ik mezelf veel verftechnieken aan.

Kip – ei of ei – kip?

Klanten vroegen nogal eens of ik creatieve Workshops gaf. Tja, wel eens aan gedacht, maar hoe wat waar hè? Ook hierin bracht Annie Sloan cq. mijn aanvraag om Stockist te worden, verandering. Kip-ei of ei-kip? Wellicht zou het extra punten opleveren als ik een speciale WorkshopLocatie zou kunnen presenteren.
“Okay Van Dijk, gaan we dóen!”

Prompt kwam er hiervoor een mogelijkheid op m’n pad, hier vlak om de hoek. Binnen een maand creëerde ik een sfeervolle en praktische WorkshopLocatie. Het hele interieur kocht ik in bij Kringloopwinkels en heb ik gerestyled met, jawel: Chalk Paint™ decorative paint by Annie Sloan !!!

Ik ging als een speer met mijn kwasten. Keihard heb ik bijna elk uurtje dat de winkel gesloten was gewerkt om er iets moois, uníeks van te maken. Volgens mij is dat gelukt.

 De prachtige Annie Sloan – kleuren lachen me elke keer als ik er binnenkom als zonnestraaltje tegemoet…

Nadat deze klus geklaard was ging ik doo-oor, uitproberen en doen. Alles wat me voor de kwast kwam ging eraan: kreeg een nieuw jasje, soms een ‘new old look’.

Verslavend

Het kan niet genoeg onder de aandacht gebracht worden: Annie Sloan Chalk Paint™ dekt niet alleen hout, houten meubels, het is ook geschikt voor vloeren, trappen, deuren, dorpels, keukens, tegels, kunststof, metaal, aardewerk, beton, papier, behang, stof, textiel, voor muren, voor alles eigenlijk. Voor zowel binnen als buiten!

Hoppa, Van Dijk was helemaal lós, verslaafd… Er zijn ergere verslavingen en van deze knapt alles op!
Maand na maand bleef ik véél ervaring opdoen en leerde ik stap voor stap de facetten van het werken met Annie Sloan-verf en aanverwante producten. Tè leuk!

Je gooit niets meer weg, want van ‘ouwe meuk’ maak je ‘hot & trendy stuff’

Hoop opgeven?

De maanden verstreken, maar … geen bericht van Annie Sloan. Ook niet als ik informeerde bij Annie Sloan Europe en vertelde dat ik er zó graag officieel mee aan de slag wilde. Maar ja, ik verkeerde volledig in de Annie Sloan-mood, dus verfde en creëerde ik stug door (niet te houden, hihi…).

En dan, als ik eigenlijk de hoop op begin te geven om Stockist van dit gewéldige product te worden, komt dat bericht van Annie Sloan:
“Gefeliciteerd Pauline, je bent door de selectie om ‘Annie Sloan – Stockist’ te worden!”

Eerste vracht

Op vrijdag 10 oktober 2014 werd de eerste vracht geleverd door de directeur van Annie Sloan Europe. De VerfSalon die ik in de winkel had gecreëerd was uiteraard gereed om ingericht te worden.
Wow!
De ene na de andere doos uitpakken, kleuren sorteren en volgens het Annie Sloan – kleurenwiel etaleren. Ook de La PéCule-etalage kreeg nog diezelfde vrijdag voor de helft een Annie Sloan-look. In de loop der weken, maanden zullen etalage én winkel meer en meer Annie Sloan worden.

Die avond ging ik versleten, maar o zo voldaan de nacht in. Een hele nieuwe fase bij La PéCule en in mijn leventje was aangebroken en het voelde…

… GOED!