Veel gestelde vragen

Als je bij La PéCule in de VerfSalon geweest bent kàn het bijna niet missen dan dat de drie ‘toverwoorden’ zijn blijven hangen:

*roeren *water *smeuïg

Als je deze uitleg in acht neemt kan Annie Sloanen niet mislukken! 

Je béste vriend(in) bij het Annie Sloanen: plantenspuit met water

Wat kan ik pimpen, restylen, verven met Annie Sloan-verf?

In principe alles, dus leef je uit!

Uiteraard houten items, inclusief deuren, kozijnen, vensterbanken, vloeren, trappen, muren, keukens, zelfs MDF.
Nu komt het: óók items van aardewerk, terracotta, tegeltjes, steen, beton, metaal, kunststof, textiel, stof, leer en meer.

Hoef ik echt niet te schuren?

Nee!
Hoe tè leuk is dat?

Goed schoon-/ vetvrij maken is daarom essentieel.

Eventueel egaliseren en zeer gladde vlakken licht opruwen.
Gronden is ook niet nodig.
Je kunt gelijk aan de slag, na het schoonmaken begin je gelijk met het léuke deel: Annie Sloanen!

Kan ik over andere verf, een donkere kleur, was, vernis heen verven?

Ja!

Verf je over bijvoorbeeld met een lichte kleur zwart of rood heen zal een tweede (of derde laag) pas een optimale dekking geven.
Wil je van een donkere naar een veel lichtere kleur, vormt Country Grey een mooie ondergrond voor de dekking van de tweede verflaag.

Twee keer verven is bij Annie Sloan gemiddeld, maar laat je verassen door wat al na één keer dekt.
Alleen ‘Pietjes precies’ verven drie lagen, maar dat is zeker als je de verf goed op dunte houd met de plantenspuit doorgaan echt níet nodig.

Voordeel van eenmaal geverfd en/ of behandeld hout: aanzienlijk minder kans op ‘bloeden’. Dus hooguit licht opruwen als het hout erg glad is, maar er vervolgens gewoon overheen verven. Wel eerst goed schoonmaken natuurlijk, dat is standaard voor het Annie Sloanen.

Ik heb mijn project al afgewerkt met Clear Wax of Lacquer. Kan ik daar overheen verven?

Ja!

Je begint gewoon weer bij stap 1: schoonmaken en verder.

Mijn resultaat is niet egaal na het verven

Mogelijkheden:

Het hout ‘bloed’.
Het materiaal heeft nog een verflaag nodig.

De verf was tijdens het verven te dik. Als de verf niet lekker roert, verft deze ook niet lekker.

Dus?


De plantenspuit paraat en gerust ín het blik wat water spuiten en góed roeren net zolang tot de verf wél prettig roert.
Pigment en de andere ingrediënten moeten uiteraard góed gemengd zijn voor een egaal resultaat.

Mijn resultaat is niet egaal na het Waxen

Mogelijkheden:

De Wax is tè zuinig of niet overal goed ín de verf gewreven. Annie Sloan-verf is poreus van structuur en moet overal verzadigt worden. Even de middenweg vinden tussen te zuinig en te royaal. Vergeet vooral niet om de overtollige Wax te verwijderen met een tweede doek, anders duurt het uithardingsproces onnodig langer.

De basis-Waxtechniek wordt bij de Starters Workshop – A behandelt: zie hoofdlink ‘Workshops’.

Als de Wax iets zachter is verdeelt deze beter.
Dus?
Even in de zon, op de verwarming of ‘au bain Marie’

Hoe los ik een niet egale Waxlaag op?

Eventueel heel licht schuren om te egaliseren. Egaliseren wil na verwarming met een föhn en behoedzaam wrijven met een zachte, pluisvrije doek ook wel helpen.
Vervolgens opnieuw Waxen zoals beschreven.
Het kan niet mis gaan als de Wax smeuiig is en je niet te zuinig bent.

Hoe vaak moet ik behandelen met Clear wax of Lacquer?

Wax en Lacquer zijn géén onderhoudsproducten, maar afwerking. Al naar gelang je item belast gaat worden breng je één tot hooguit drie laagjes aan. Na het uitharden hoef je het in principe niet te herhalen. Hooguit op plekken die frequent intensief belast worden.

Verticale vlakken

werk je één keer af (dat geld niet voor keukens, tegels e.d.: deze altijd minimaal twee keer afwerken).

Horizontale vlakken

die belast worden kun je na 24 uur nog een laagje Wax of Lacquer geven. Vloeren, trappen, dorpels e.d. werk je ook altijd tenminste twee keer af.

Zijn er bij materialen bepaalde aandachtspunten?

Zeker!

Muren en plafonds met Annie Sloan-verf

De verf verdunnen ongeveer 1:10, ergens tussen melk & yoghurt-dikte in, anders is niet tegen de supersnelle droogtijd in te rollen. Alleen met de verf zijn muren en plafonds niet beschermd! Je zou de muur kunnen afwerken/ beschermen met Clear Wax of Lacquer.

Gelukkig is er ook Annie Sloan Muurverf in zestien trendy en historische kleuren die exact matchen met de verfkleuren. Deze muurverf is kant en klaar, inclusief afwerking/ bescherming en werkt aanzienlijk makkelijker: dekt doorgaans in één keer, kan tegen een stootje en is afboenbaar.

Meer info over de muurverf vind je onder hoofdlink ‘Annie Sloan’ en daaronder sublink ‘Wall Paint – Muurverf’.

MDF

MDF heeft een zuigende werking. Daarom is het handig om dit materiaal met een roller te verven. Dit geeft bovendien mooi, glad resultaat.

Gladde materialen als metaal, kunststof, toilettegels

Eerst licht opruwen met de speciale Annie Sloan Pads, bij voorkeur met de Medium korrel van de drie. De verf zal wel dekken, maar moet ook kunnen hechten en dat gaat lastig op te glad materiaal. Als je de tijd tussen de verflagen minimaal een dagdeel laat drogen hecht de verflaag béter aan een wat gladdere ondergrond.

Stof

Lampenkappen, stoelbekleding, paspoppen en meer

De verf wat verdunnen met water. Voor een mooie egale verdeling van de verf de stof na het schoonmaken niet laten drogen, maar eerder nog wat extra bevochtigen met je plantenspuit. Je kunt de stof Annie Sloanen met een roller of kwast: wat jij doet is goed. Waar nodig tussentijds de plantenspuit gebruiken.

Een lampenkap ook vooraf bevochtigen, daarna op de voet zetten en lampje aandoen: zo zie je goed waar je gebleven bent. Voor stof geld ook gemiddeld twee keer verven.

Stoelbekleding met hoge pool

Niet afwerken met Clear Wax. Dit kan hard en stug aanvoelen, maar meestal verdwijnt dat na verloop van tijd bij gebruik.

Zonder pool – (vrij) glad

Dit kun je afwerken met Clear Wax, overtollige Wax ook hier verwijderen. Dit geeft een leer-achtig resultaat. Het voordeel is dat de Wax ook hier beschermt en knoeien niet gelijk ín de stof trekt. Tegen vetvlekken (chips, patat, mayo) is weinig bestand.

Wil je de stof liever niet Waxen?

Dan kun je de stoflicht opschuren om haar soepel(er) te krijgen. Dit geeft veel fijn stof dus een flink stuk plastic rondom is aanbevolen. Vrees niet dat je de kleur weg schuurt want het kleurpigment zit ín de stof

Leer

Écht en kwalitatief goed leer heeft de voorkeur en het moet stràk gespannen zijn, anders gaat de verf vooral in de vouwen en plooien scheuren, bladderen. Afwerken met twee dunne laagjes Clear Wax. Bij intensief gebruik na verloop van tijd herhalen, zo blijft het leer soepel.

Annie Sloan-verf dekt wel nepleer, skai e.d., maar zal een minder duurzaam resultaat opleveren. Of het nou echt of nep is, een sierstoeltje Annie Sloanen is geen probleem. Tè leuk juist!

Attention

Annie Sloan-verf repareert níet.
Als het leer voor behandeling scheurtjes heeft, blijven deze zichtbaar of worden meer zichtbaar.

Na hoeveel verflagen is mijn item klaar?

Je item is af als je tevreden bent; bij de één is dat na één laag, een ‘puntje precies’ vindt een derde laagje mooier. Dit is niet alleen afhankelijk van smaak, maar ook van de ondergrond. Een item kan in één keer naar tevredenheid dekken, maar houdt het op gemiddeld twee laagjes.

Mijn verfresultaat is niet egaal, streperig

De kans is groot dat de verf niet gelijkmatig is aangebracht, waarschijnlijk doordat de verf te dik is. Dit kan komen doordat de verf te koud gestaan heeft; kamertemperatuur is aanbevolen of dat een deel van het water in het openstaande blik verdampt is. Houdt de plantenspuit bij de hand om te voorkomen dat de verf te dik wordt: regelmatig wat water ín je verfblik spuiten en daarna weer goed roeren. Gedurende het verven zo nu en dan herhalen.

Hoe los ik dit op?

Niet egaal genoeg naar je zin, te streperig
waar nodig licht schuren en stofvrij maken voor je een nieuwe laag gaat verven.

Voor een zo glad mogelijk resultaat

Bijvoorbeeld voor grote vlakken, zoals vloeren, deuren en eettafels, kun je een verfroller gebruiken in plaats van een kwast.

Mijn verfresultaat is gelig/ oranje/ vlekkerig

Het hout ‘bloed’, helaas…

Ook op de Starters-A4 die je meekreeg staat vermeld dat dit kàn gebeuren, plus de kans is zeer groot dat je hierover in de VerfSalon tijdens de uitleg gehoord hebt.


Wat is ‘bloedend hout’?

Je euvel zal niet zijn dat de verf niet dekt, maar dat er gelige, oranje-achtige vlekken, vlakken, strepen ontstaan zijn. Bij de wittinten, met name bij Pure White, is bloeden het meest zichtbaar.

‘Bloeden’ kan sporadisch ook pas bij het afwerken gebeuren. Bij Waxen is de kans zeer sporadisch, maar bij Lacquer over een wittint op risicohout ligt ‘bloeden’ op de loer. Dit is geen zekerheid, maar een reële mogelijkheid. Om deze reden is het raadzaam om oud hout altijd met Clear Wax af te werken en níet met Lacquer.


Waar komt dat ‘bloeden’
 vandaan?
Uít het hout.

Door kontakt met verf, dan wel met Clear Wax en met name bij Lacquer kan een soort chemisch proces op gang komen dat vettige kleursubstanties als een kurkentrekker naar bóven, uit het hout trekt.

 Teakhout

In teakhout zit de vette olie tot ‘in het bot’, dit zal hoeveel je ook zou schuren en verven, aan de oppervlakte blijven komen. Onbehandeld teakhout sowieso voorbehandelen met (grijze) grondverf op terpentinebasis.

Teakhout dat al behandeld is met een vernislaag zal geen problemen opleveren, mits de vernislaag ergens beschadigd is.

(Eiken) jaren ’30 meubelen

In de jaren ’30 ’40 ’50 werd het hout behandeld met tannine of andere vette, olieachtige substantie die díep in het hout getrokken is,
dus ook bij deze meubels bestaat een verhoogd risico op ‘bloeden’ als er geen gesloten vernislaag op zit.

Mexicaans grenen

Ook deze houtsoort kan voor problemen zorgen, zo leert de ervaring. Als het onbehandeld is, is voorbehandelen raadzaam.


Vlekken

Dan is er nog de vlekkans. Dit komt meestal doordat er ooit iets op geknoeid of plaatselijk aan gedaan/ bijgewerkt is dat ín het hout trok en/ of op knoesten in het hout. Het laatste komt nogal eens voor bij onbehandeld grenenhout.

Wat moet ik doen bij ‘bloedend’ hout?

Zodra je merkt dat je project gaat ‘bloeden’: in ieder geval stoppen.
Alleen een goed isolerende grondlaag werkt hier.

Bij sterke ‘bloeding’

Er zijn allerlei (dure) primers op de markt, maar de goedkoopste en meest safe afsluiter is (grijze) grondverf op terpentinebasis


Bij lichte ‘bloeding’

Een tussenlaag Clear Wax (of eventueel 2 laagjes Lacquer) aanbrengen sluit het hout ook af. Met name als het een paar vlekjes of knoesten betreft kan dit voldoende zijn.

Het resultaat was mooi maar ging ‘bloeden’ bij gebruik van Laquer.

Jammer genoeg gebeurt dit soms. Gelukkig niet vaak, maar het zal jou precies overkomen. Zeerwel mogelijk heb je met een wittint geverfd en was het hout onbehandeld.

Wat nu?
Stoppen!

1.
Als je gelijk gestopt bent kun je er voor kiezen om je project met Annies Clear Wax af te werken. Timmer je blik Lacquer dicht, bewaar het op kamertemperatuur en gebruik het op hout dat níet bloed. In de meeste gevallen bloed hout niet en daarnaast zijn talloze andere materialen die je met Lacquer af kunt werken.

Daar waar je al Lacquer opgezet hebt goed laten drogen, een nieuw verflaagje geven en dan switchen naar afwerken met Clear Wax.

2.

Mocht in het uiterste geval het bloeden zo hardnekkig zijn dat je het er niet onder krijgt, zou je van wit af kunnen stappen en een kleur kunnen kiezen. Bloeden is het meest hardnekkig, meest zichtbaar door de wittinten en aanzienlijk minder of helemaal niet door een donkere kleur.

De verf op mijn project korrelt

Oei oei!
Dan was je verft misschien te dik en/ of heb je waarschijnlijk te lang op dezelfde plaats door geverfd. Doordat Annie Sloan-verf zeer snel droogt is het misschien even wennen dat waar je klaar bent, je ook klààr bent. Tijdens het verven niet meer bijtippen en niet te lang doorverven op dezelfde plaats!

Wat nu?

Kom ik weer met m’n …
Met je plantenspuit bij de hand kun je à la minuut corrigeren: paar spuitjes, paar kwaststreken en àfblijven.

Hoort écht bij je gereedschap: plantenspuit met water bij de hand!

De verf op mijn project korrelt erg en is beschadigd


In dit geval heb je waarschijnlijk écht te lang op dezelfde plaats geverfd met te dikke verf. Omdat de verf zeer snel droogt is beschadiging opgetreden.

Wat nu?

Du moment niets aan te doen, maar als de verf droog is kun je gemakkelijk repareren, ook in geval van latere beschadigingen

1.
De beschadigde plek licht opschuren, tot het vlak(je) weer egaal is.

2.
Het vlak(je) weer opbouwen zoals je op dit project gewerkt hebt.

Dus
Schoonmaken.
Het aantal laagjes verf dat je opbracht weer opbrengen en ook het aantal laagjes Clear Wax of Lacquer dat je opbracht. Als je dit zorgvuldig doet ben jij zelf waarschijnlijk de enige die het nog opmerkt. Niet te kritisch zijn is ook een vak…

Moet ik alles afwerken met Clear Wax of Lacquer?

Ja!
Met uitzondering van lampenkappen werk ik alles af.

Zonder afwerking voelt Annie Sloan-verf ruw (schoolbord-achtig) aan, is nog heel kwetsbaar en dus onbeschermd tegen beschadigingen, vette vingertjes, vocht en alles.
Clear Wax en Lacquer kunnen na de uithardingstijd een vet vingertje en een stoot(je) hebben en met een vochtige doek afgenomen worden. Altijd met een vriendelijk schoonmaakmiddel.

Afhankelijk van intensiviteit van gebruik van één tot drie dunne laagjes Clear Wax of Lacquer aanbrengen.

Wat zijn de verschillen tussen Clear Wax en Lacquer?

Eerst de overeenkomsten

Zowel Clear Wax als Lacquer sluiten de verf af en hebben een beschermende functie. Als beide goed opgebracht en uitgehard zijn zal slijtage ongeveer net zo zijn als bij nieuwe meubels, trappen e.d.

Beide breng je in dúnne laagjes aan en kun je na het uitharden schoonmaken met een vochtige doek (met vriendelijk schoonmaakmiddel).

De verschillen
De Clear Wax is een boterachtige, de Lacquer een melkachtige substantie.

Opbrengen

De Clear Wax brengt je op met een zachte, oude, pluisvrije doek of een speciale Annie Sloan Waxkwast. Dit is een investering, maar als je veel gaat Waxen de moeite voor het gemak zéker waard. De Waxkwast verdient zich terug als je lós gaat terug ten opzichte van nieuwe meubels o.d.

De Clear Wax wrijf je ‘soort teder’ ín de verf: deze is poreus en moet overal gelijkmatig verzadigd worden. Per stukje wrijf je direct daarna de overtollige Wax eraf: vol is vol. Voor extra glans: na ca. 24 uur uitboenen tot gewenste glansresultaat.

De Lacquer breng je aan met een kwast of een roller, minimaal één laagje. Droogt snel, maar vraagt desondanks ook tijd om uit te harden. Als je er te snel iets zwaars opzet zal de Lacquer beschadigen! Minimaal een dag of vijf  geduld; elke dag dat je meer geduld hebt is er één.

Gevoel

De Clear Wax kan na het opbrengen wat plakkerig aanvoelen zonder te plakken. Als je project behoorlijk plakkerig aanvoelt heb je de Wax waarschijnlijk te dik aangebracht, dan wel de overtollig Wax niet goed verwijderd. Komt goed, maar het uithardingsproces duurt langer dan de ca. 5 tot 21 dagen die ervoor staat. Na ca. een dag of vijf kan het langzamerhand met enige achtzaamheid wel al in gebruik genomen worden.

De Lacquer voelt na goed een half uur al droog en glad aan, maar moet dus ook uitharden.

Nog meer verschillen
Lacquer is wat duurder, maar werkt sneller dan Clear Wax.
Met name voor grote oppervlakken, deuren, dorpels, kozijnen, keukens en fineer-projecten wordt nogal eens voor Lacquer gekozen. Vaak omdat opbrengen van Clear Wax bewerkelijker is.

Lacquer is op waterbasis; Clear Wax op oliebasis.
Lacquer geeft een ander soort hardheid en is slijtvaster bij zware belasting.
Door de oliebasis kan Clear Wax kan beter tegen vocht.

Zowel Lacquer als Clear Wax maken de verfkleur intensiever, mooier.

Waarop gebruik ik Clear Wax en waarop Lacquer?


Lacquer

Annie Sloan heeft de Lacquer ontwikkeld voor vloeren en trappen. Dit zegt iets over de slijtvastheid ten opzichte van de Clear Wax (waarmee ook qua sterkte niets mis is).

Ook voor andere objecten die zwaarder belast worden, zoals deuren en dorpels, is de Lacquer een aanbeveling en voor grotere oppervlakken een uitkomst.

Attention

Voorheen liet de Lacquer op wittinten, met name op Pure White, een licht gelige waas achter. Daar is bij AnnieSloan in Oxford U.K. aan gewerkt: dat euvel is opgelost. Sowieso de Lacquer niet te dik aanbrengen en goed uitsmeren.

Clear Wax

Dit kun je in principe overal op aanbrengen, met uitzondering van vloeren, trappen, dorpels en hoogpolige stof.

Clear Wax brengt lastig/ niet mooi/ zwaar/ korrelig op


Bewaar blikken Clear en gekleurde Wax op kamertemperatuur!
Zet voor je gaat Waxen je blik een poosje op de verwarming of in de zon; maakt ‘m prettiger & makkelijker werkbaar.

Is Annie Sloan-verf ook geschikt voor buiten?

Jazeker!

Uiteraard moeten ook buiten-items zorgvuldig schoongemaakt én door en door droog zijn. Net als het weer: voor items die permanent buiten zijn is het raadzaam te wachten tot de weermeneer gegarandeerd ca. drie dagen droog weer opgeeft. Bedenk dat dauw in ochtend en avond óók vocht is! Het beste is een piepklein hittegolfje: Annie Sloanen in de schaduw (plantenspuit bij de hand, want bij hoge temperatuur zal je verf nóg sneller indikken) en je verfwerk in de zon laten drogen. Dat hard het kneiterhard uit!

Decoratieve verf

Annie Sloan is een decoratieve verf en beschermt niet! Als je tuinhuis, uitbouw of schutting góed in de lak, vernis, impregneermiddel staat kun je na het schoonmaken hoppa! aan de kwast met de kleur die je mooi vind.

Moet ik buiten ook afwerken?

Verticaal

Verticale delen hoeven niet afgewerkt te worden. Gemiddeld twee lagen verven is toereikend. Hoe makkelijk is dat? Mijn geAnnieSloande uitbouw gaat het vierde jaar in en is nog steeds in prima staat. De verf regent er niet af! Uitwerpselen van vogels o.d. er níet afschrobben, hooguit afweken door telkens te bevochtigen.

Horizontaal

Voor horizontale delen is het handig om af te werken met een goede buitenvernis.

Momenteel zijn de voorschriften voor afwerking buiten in ontwikkeling bij Annie Sloan in Oxford, dus wordt vervolgt…

Tegels

Uitgekeken op lelijke tuintegels? Annie Sloan ze, wees zo creatief met kleuren en figuren als je wil! Liefst dus tijdens een hittegolfje zodat de verf góed de kans heeft om uit te harden. Mocht de verf met de tijd slijten heb een tè gave sleetse ‘tuinvloer’!

Hoe creëer ik een oude look?

Dat leer je tijdens Workshop Gevorderden – B.

Clear WaxHoe werkt Annie Sloan Découpage?

De découpage-techniek leer je tijdens Workshop Gevorderden – C

Hoe werkt Annie Sloan Cracqueleur?

Dit leer je tijdens Workshop Gevorderden – D

Waar vind ik informatie over de verschillende La PéCule Workshops?

Op deze website onder hoofdlink ‘Workshops’ en de sublinks daaronder en natuurlijk ‘live’ in de winkel annex VerfSalon.

Welkom bij La PéCule,

at your service!

Pauline