Werkwijze
met Annie Sloan Paint™ – verf

Is schuren niet je hobby?
Heb je een aversie tegen stof?
Hou je niets van gronden, maar zie je graag diréct resultaat?
Resultaat op in principe àlle materialen?
Verf waar je zó weer overheen kunt verven?
Dan is Annie Sloan Paint™ jóuw verf!

Gevonden

Hou je van een trendy, mat resultaat?
Dan heb je met deze ‘wonderverf’ een nieuwe klus-/restylehobby gevonden!

Met Annie Sloan-verf kun je zowel strakke, moderne als brocante old look-resultaten creëren. Op het witte Annie Sloan A4-tje dat bij het Starterspakketje krijgt, staan waardevolle tips. Niet alleen leuk, maar ook raadzaam om even door te lezen vóór je gaat Annie Sloanen en te bewaren om misschien nog eens na te lezen.

Hieronder volgt stap voor stap de werkwijze ‘à La Pauline’.

‘Toverwoorden’

Voor de verf: roeren en water.
Voor de Wax: smeuïg en niet tè zuinig.

Roeren

Vooral na openen van het verfblik góed roeren, dit regelmatig herhalen.

Water

Een plantenspuit is, bij wijzen van spreken, net zo belangrijk als een kwast. Gebruik deze ter correctie als de verf op je materiaal ‘korrelig’ is (droogproces gaat snél, dus dóór verven). Bedenk dat voorkomen beter is dan genezen: zodra je merkt dat de verf indikt begin je met een spuitje of vier-vijf water ín je verfblik, zo nodig meer. Zo hou je de verf op dunte.

Smeuïg

Als de Wax smeuïg (níet vloeibaar) is werkt deze makkelijker en mooier.
Hoe?
Het Wax-blik in de zon, au Bain Marie of even op de verwarming.

Niet tè zuinig

Als je onvoldoende Wax gebruikt om de (poreuze) verf overal goed te verzadigen met Wax, ontstaat een ‘vlekkerig’ resultaat. De Wax is de ‘finishing touch’ die de kleur intensiever maakt; op minder verzadigde plekken zal de kleur achterblijven.

Aan de slag

Als je deze ‘toverwoorden’ te harte neemt kan ‘Annie Sloanen’ níet fout gaan. Begin altijd met een tester: een klein item en dan lós op het grotere werk. Leef je uit, wees creatief. Er is geen regel hoe je met Annie Sloan verft: wat jij doet is goed.
Veel verfplezier!


Uitgebreide werkwijze

 

Voorbereiding

Zet het verfblik na aankoop op de kop, half uurtje voor gebruik openen (dan blijft je blikrand schoon). Daarna alsnog góed roeren zodat alle ingrediënten goed gemengd worden.

Belangrijk

Als de verf niet lekker roert, verft deze ook niet lekker én niet mooi! De verf is watergedragen en bevat een substantie waardoor ze supersonisch snel droogt, daardoor dikt de verf in wanneer het blik open staat. Naast niet prettig verfbaar, geeft te dikke verf meer strepen en korrelt sneller onder je kwast. Dus: plantenspuit bij de hand!

Textuur

Als je een extra brocante look wil creëren en/ of na de afwerking met Clear Wax met gekleurde Wax aan de slag wil,

kun je ervoor kiezen om met textuur te verven. Daarvoor mag de verf juist wél iets dikker zijn. Dit bereik je door je blik een poos open te laten staan of in de koelkast te zetten
(Workshop Gevorderden B, zie ‘Workshops’.)

Water bij de hand in een simpele plantenspuit, werkt heel prettig en efficiënt én je blijft ‘baas’ over de dosering.

Stap 0. 

In principe kun je alle materialen verven zónder en schuren of gronden.

Uitzonderingen

Alleen indien wenselijk of nodig: egaliseren.

Oneffenheden (roest, plamuur, lijmresten, e.d.) verwijderen voor een strak-egaal resultaat.

Advies voor zeer gladde oppervlakken, zoals tegels, kunststof, metaal: (licht) opruwen. Níet schuren, zeker geen lak- of vernislaag door en door beschadigen (dat vergroot de kans op ‘bloeden’ van het hout). Alleen het oppervlak wat ruwer maken, anders bestaat de kans dat de verf onvoldoende pakt en hecht.

Daarnaast zijn er bepaalde houtsoorten die kunnen ‘bloeden’ of waarop de verf niet egaal dekt door onzichtbare achtergebleven olieachtige vlekken, dan wel door ‘foute substanties’ waarmee de houtsoort behandeld/ vervaardigd is.

Advies

Zodra ‘bloeden’ uit een testoppervlak of tijdens, dan wel na de eerste verflaag blijkt: stoppen! Vervolgens verderop op deze pagina en/of onder sublink ‘Veel gestelde vragen’ lezen welke mogelijkheden er zijn om dit ‘bloeden’ er letterlijk ónder te krijgen.

Stap 1. Reinigen

Het te verven item of oppervlak zorgvuldig reinigen; dit is essentieel voor een goede hechting van de verf.

Waarmee?

Met een lauwwarm sopje met weinig Dreft of Andy afwasmiddel is voldoende. Ik reinig zelf met goed verdunde St. Marc. Gebruik geen Andy, Ajax, Dusty o.d. want deze laten een ‘filmlaag’ achter.

Aan de slag


Hoe fijn is het dat je gelijk na het schoonmaken kunt beginnen met het leuke werk: Annie Sloanen!
Met een kwast of roller, wat jij prettig vind, als je gereedschap maar op waterbasis is.

Stap 2. Verven

Gemiddeld twee maal verven. Dit geeft een sterker resultaat dan één keer een dikke laag en droogt bovendien sneller. Het kan zomaar dat je item in één laag dekt óf als je een ‘puntje precies’ bent een derde laag nodig vind. Dit laatste is zeer zelden nodig, maar: je item is af als jíj het mooi vindt…

Waar je klaar bent, ben je klaar, anders gaat verf korrelen (omdat ‘t zeer snel droogt). Na elke laag goed laten drogen. Annie Sloan-verf droogt dus zeer snel: doorgaans is een half uurtje voldoende om de volgende laag verf aan te brengen. Je geverfde item in de zomerzon laten drogen maakt de verf nóg sterker.

Voor buitentafels is een verftechniek en/ of afwerken met een buitenvernis raadzaam. Dat maakt oppervlakken die gebruikt worden minder kwetsbaar.
Verftechnieken leer je tijdens de Workshop B (INFO onder de gelijknamige links).

 

Langere droogtijd

Oppervlakken die zwaar belast gaan worden, zoals vloeren, trappen, tafels en kindermeubels vragen een langere droogtijd (tenminste één dagdeel). Dit stelt de verf in staat zich extra goed te hechten aan de onderlaag en góed uit te harden.

Verfwijze

Je kunt kiezen voor netjes (parallel), voor een strak resultaat of voor ‘slordig’ (distressed) voor een brocant resultaat en ‘spelen’ met verschillende kleuren van het Annie Sloan-kleurenwiel.

Kwasten

Voor beide opties biedt La PéCule Annie Sloan-kwaliteitskwasten aan.

De ervaring leert dat goedkoop vaak duurkoop blijkt. Bovendien: goed gereedschap is het halve werk!


Annie Sloan-kwasten zijn van zeer goede kwaliteit, liggen prettig in de hand en verliezen hooguit een verdwaalde haar.

 

Synthetische kwasten

1. Flat Brush Small: € 6,95

Dit wordt bij La PéCule het ‘HebbeKwastje’ genoemd, ideaal voor details, hoekjes en randjes.

2. Flat Brush Large: € 12,95
De grote blauwe kwast is voor grotere oppervlakken, verft extra glad (mits je verf niet te dik is!).
€ 12,95

Kwasten van varkenshaar

Deze geven prachtige resultaten, nemen veel verf op, werken heerlijk én snel op grote(re) oppervlakten en zijn zeer geschikt om textuur te verven! Wil je écht opschieten op grote vlakken? Dan is deze kwast verkrijgbaar in drie maten:

Oval Brush no. 8  : € 19,50

Oval Brush no. 12: € 27,50

Oval Brush no. 16: € 42,50

Het is een investering, maar wel een duurzame.

Na gebruik gewoon uitspoelen met lauwwarm water en wat afwasmiddel.
Droog en hangend bewaren, dan blijven de kwastharen in optimale staat.

Voorstander van rollen?

Om grote vlakken als tafels en kasten glad te verven biedt Annie Sloan een prettig in de hand liggende houder met een watergedragen ‘spongeroller’ in maat S en L. Deze zijn ook gewoon uit te spoelen en geschikt voor hergebruik.

Set S: € 9,50
Set L: € 11,50

De spongerollers zijn ook apart verkrijgbaar in RefillPacks (7 stuks):

  Set S: € 10,95 – per stuk: € 1,55
Set L: € 12,50 – per stuk:  € 2,00

Introductie & Verftechnieken

In de Winkel annex VerfSalon krijg je natuurlijk uitleg over het gebruik van Annie Sloan-verf, met genoegen! Echter, mijn enthousiasme leidt vaak tot zo ongeveer complete Workshops vanachter de toonbank en dat is natuurlijk niet de bedoeling, niet aan te poten ook…

Tip 1.

Lees je voor je naar de Winkel komt ín via deze website. Is niet echt onaangenaam ‘leesvoer’, aldus veel klantjes. Onder deze sublink én sublink Veel gestelde vragen staat een Annie Sloan-schat aan informatie. Zo kun je je vast inleven in bepaalde kleuren die je mooi vindt, of je voorkeur meer uit (b)lijkt te gaan naar afwerken met Clear Wax of Lacquer en of de Wall Paint – Muurverf misschien dè oplossing is voor je muren…

Tip 2.

Tik op Google bijvoorbeeld: ‘Annie Sloan kast verven’ in. Je word dan verwezen naar You Tube, waarop een avondvullend programma aan ‘turtorials’ (praktijkfilpmjes) aangeboden wordt waarop je met eigen ogen zíet hoe eenvoudig Annie Sloan werkt met haar ‘wonderverf’. Een aanrader!

Tip 3.

Als je meer wil weten en leren over verschillende verftechnieken, truukjes, kleuren mengen en meer, reserveer dan een plaatsje bij één van de Workshops. Info vind je onder de gelijknamige hoofdlink en sublinks daaronder.


Geloof me gerust, een Workshop is gelijk aan een gezellig avondje uit (volgens Workshoppers zelfs léuker), is leerzaam en je gaat met ervaring, ‘know how’ en resultaten naar huis!

Stap 3.
Afwerken 1.

Om je project tegen krasjes, stootjes, klamme handen, vette vingertjes en vocht te beschermen en om het oppervlak eenvoudig met een vochtige doek afneembaar te krijgen is alleen de verf niet toereikend. Annie Sloan biedt sinds 1990 een sublieme afwerking: de Clear Wax en de Lacquer.

Clear Wax

In principe is één laagje voldoende voor verticale, weinig gebruikte oppervlakken. Liggende delen, delen die intensief gebruikt en veelvuldig vastgepakt worden, geef je tenminste twee dunne laagjes Clear Wax-bescherming. Pas als de verf goed droog en uitgehard is breng je de Wax aan. Voor items die niet zwaar belast en niet intensief gebruikt gaan worden is een dagdeel uitharden voldoende. Voor trappen, eettafels e.d. geld tenminste een dagdeel uit laten harden voordat je afwerkt. De Clear Wax sluit de verf af, dus achtergebleven vocht kan er niet meer uit.

Gun de Wax de tijd (5 tot 21 dagen) om optimaal uit te harden. Aanvankelijk kan het oppervlak plakkerig aanvoelen, zónder echt te plakken. Dit verdwijnt nadat het uithardingsproces vordert.

Waarmee Wax opbrengen?

Je brengt deze op met een zachte, oude, pluisvrije doek. Als je het ‘Annie Sloan-virus’te pakken en véél gaat Waxen is de Waxkwast een aanrader.
De Clear Wax is een boterachtige substantie die dus smeerbaar cq. smeuiig moet zijn voor gebruik.

Hoe?

Belangrijk

Niet boenen, maar behoedzaam (teder) in wrijven! Hard boenen kan de nog kwetsbare verf beschadigen en geeft glans (die je misschien niet wil). Als je (zijde)glans mooi vind kun je na ca. 24 uur met een doek ‘polijsten’ tot de gewenste (zijde)glans.

Werk ook met de Wax in dúnne laagjes, maar wees ook niet te zuinig: de Wax moet écht overal ín de verf met een poreuze structuur gewreven worden. Dit doe je als handcrème in je handen, dus ook goed in de kloofjes en nerven. Als je klaar bent wil je dat de handcrème weg, ingetrokken is: de overtollige Wax wrijf je er daarna met een tweede doek af: dit bevordert de uithardingstijd. Als er teveel overtollige Wax achterblijft, blijft het behandelde oppervlak lang(er) wat plakkerig aanvoelen. Je zult ervaren hoe mooi de Wax je kleur dieper, intenser maakt…

Tip

 

Als je geen Waxkwast gebruikt, gebruik dan wegwerphandschoentjes: de Wax heeft een hoge, dus óók aan je handen, en onder je nagels…

Onderzettertjes

Annie Sloan-verf is gelijk een mens: houdt van gemiddelde temperatuur, dus niet van tè warm noch van tè koud. Dithoudt in dat je op een tafel die afgewerkt is met Clear Wax (of Lacquer) onderzettertjes dient te gebruiken om kringen te voorkomen.

Als ik klantjes in de VerfSalon heb die zeggen niet van onderzettertjes te zijn noch te worden adviseer ik voor tafel- én aanrechtbladen Epifanes als afwerking over de verf. Vraag er gerust naar!

Gekleurde Wax-effecten

Breng direct na het opbrengen van de Clear Wax een laagje Dark, Black of White Wax aan. Door de Clear Wax kun je de gekleurde Wax sturen: je wrijft ter plaatse veel weg of wrijft het juist ín. Met name gave resultaten te creëren op grove(re) oppervlakken: op (poreuze) aardewerk potten, oude stoelen en kasten met ‘ornamenten’ en bewerkte delen.

Tip 1.

Als je ‘Annie Sloan Wax’ Googelt kom je vast een filmpje tegen waar je Annie Sloan aan ‘hewerk ziet met Waxen.

Tip 2.

 

Workshop Gevorderden – B bevat Waxtechniek met zowel de Clear als naar keuze één van de drie gekleurde Waxes.

Stap 3.
Afwerken 2

 

Een andere mogelijkheid voor afwerking en bescherming van de verf is Annie Sloan Lacquer.

Andere hardheid

Lacquer is een watergedragen, matte vernis. Annie ontwikkelde deze voor vloeren en trappen. Dat zegt al iets over de slijtvastheid: vloeren en trappen worden immers intensief gebruikt. Lacquer is ook geschikt voor grotere oppervlakken zoals deuren, keukens, radiatoren en ook voor kozijnen en dorpels. Lacquer oogt, voelt, werkt en betaalt anders dan Clear Wax. Beide sluiten de verf af, beschermen en maken nat afneembaar, maar de hardheid is anders.

Voorheen stond deze ‘voelkast’ in de winkel, maar dat is al tig metamorfoses en verhuizingen geleden…